Családban marad: a mohácsi Dombai Csilla nyerte a Vass Lajos Népzenei Nagydíjat

2016. november 11. péntek 15:14

Családban marad: a mohácsi Dombai Csilla nyerte a Vass Lajos Népzenei Nagydíjat

A napokban rendezték meg Budapesten a XI.Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét. A Nagydíjat idén a mohácsi Dombai Csilla nyerte. 

- Amikor világra jöttem, az orvos, aki szintén zenész, azt mondta a szüleimnek, ebből a lányból énekesnő lesz - mesélte Dombai Csilla a Mohácsi Újság.hu-nak.

Úgy látszik, nem tévedett.

A Kisfaludy Károly Gimnázium tizenegyedik osztályos tanulója gyermekkora óta foglalkozik a zenével, ami persze már csak azért sem csoda, mivel szinte az egész családja a muzsika bűvkörében él: édesapja, bátyja is zenész, különböző hangszereken játszanak.

Dombai Csilla tizenkét éves korában találkozott először Horváthy Lenkével, aki azóta is a népi énektanára a Schneider Művészeti Iskolában. Kapcsolatuk rendkívül jó, a közös munka pedig könnyen megy.

Csilla azonban nem csak a népzenében próbálta ki magát.

- Tizenhat éves lehettem, amikor elkezdtem komolyabban érdeklődni a jazz iránt. A műfaj sajátosságait Pécsett tanulom Radóczy Jusztinánál, igaz, most egy kis szünetet tartunk. Az iskolai teendők, különórák töltik ki a mindennapjaimat, ezáltal az éneklés kicsit háttérbe szorul, viszont reménykedem, hogy hamarosan újra csatlakozni tudok az énekstúdióhoz.

A fiatal lány tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már számos komoly eredményt ért el.

Legnagyobb sikerének a 2013-ban kiérdemelt országos kiemelt aranyat, a Helikonon megnyert fődíjat és a most kiérdemelt Vass Lajos Népzenei Nagydíjat tekinti - ezeket az elismeréseket mind népzene kategóriában nyerte.

- Pontosan mi is ez a Vass Lajos Népzenei Nagydíj?

- A versenyt a Vass Lajos Népzenei Szövetség kétévente rendezi meg azzal a céllal, hogy támogassa a Kárpát-medencében élő népdalosokat, népzenészeket, a néphagyományaikat éltető közösségeket - magyarázta Csilla.

- Úgy gondolom, hogy szorgalom, megfelelő tanár és nagyon sok befektetett energia szükséges ahhoz, hogy az ember egy ilyen címet tudhasson magáénak. A jó eredményekhez elengedhetetlen a mentális felkészültség is, amiben pedagógus édesanyám van segítségemre. Örülök a díjnak, hiszen ez azt jelzi, hogy a szakma nagyjai is elismerik, amit csinálok. Két éve Széles András népzenész-citeraművész meg is jegyezte: ebben a műfajban te a jéghegy csúcsa vagy!

És hogy miért szereti az éneklést? Erre egy nagyon egyszerű, de mégis sokatmondó választ adott.

- Számomra ez olyan kérdés, mintha azt kérdeznék, miért veszek levegőt. Mindig is egyértelmű volt, hogy az érzéseimet énekléssel fejezzem ki. Szabadidőmben gyakran írok verseket, dalszövegeket, amik szintén segítenek az önkifejezésben.

Képünkön: Juhász István és Dombai Csilla. 

Dittrich Zsófia