Díjjal ismerték el a mohácsi selyemgyár helyreállítását

2022. május 05. csütörtök 09:07

Díjjal ismerték el a mohácsi selyemgyár helyreállítását

A Műemléki Világnaphoz kötődő ünnepélyes rendezvényen,  április végén adták át az idei ICOMOS-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében, Budapesten. Az idei év díjazottjai között van az egykori mohácsi selyemgyár helyreállított épülete is. 

 

 

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagjaként 2022-ben négy kiemelkedő színvonalú (köztük egy határon túli) műemléki felújítást díjazott, melyek közül az egyik ICOMOS-díjat a mohácsi egykori Selyemgyár - jelenleg Selyemgyár Kulturális Negyed - részére adományozták az együttes megőrzéséért, innovatív kulturális hasznosításáért és körültekintő helyreállításáért.

2006 óta osztják ki az ICOMOS-díjakat az április 18-ai Műemléki Világnap alkalmából, hogy ezáltal is bevonják a társadalom szélesebb rétegeit a műemlékvédelem kulisszatitkaiba, valamint felhívják a figyelmet az épített örökség folyamatos fenntartásának és megőrzésének szükségességére.

A „Duna-parti kis Zsolnay-negyednek" is bátran aposztrofálható, kitűnő adottságokkal rendelkező és remek lehetőségekkel kecsegtető mohácsi Selyemgyár Kulturális Negyed épületein keresztül az ipari műemlékeink megőrzésének fontossága került a fókuszba.

A díjat Dombai Gyula felelős tervező és dr. Szigetvári Krisztián, a szakmai támogatást nyújtó Baranya Megyei Kormányhivatal műemléki referense vették át (képünkön).

 

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal