Dalaiban mondja el érzéseit a mohácsi rapper, Lucza Csaba - Pénzhiány miatt bukott egy tehetségkutatót

2020. július 03. péntek 16:13

Dalaiban mondja el érzéseit a mohácsi rapper, Lucza Csaba - Pénzhiány miatt bukott egy tehetségkutatót

Költői kérdésre nem jár válasz. Éppen ezért soha nem tudjuk meg, milyen hatással lett volna Bartók Béla zenéjére, Ady Endre költészetére, ha fiatalként olyan élmények befolyásolták volna a sorsukat, mint amilyenek Lucza Csabáét, a rapénekesét. Egy azonban bizonyos: a „Depo Csabi" néven alkotó mohácsi előadót nem kerülték el a lét hatásai. Életérzésekről dalol, nem az iskolapadban tanulta a versírás modern művészetét.  

 

Összesen tizenegy tetoválás borítja Lucza Csaba testét, akadnak köztük kisebbek, meg nagyobbak is. Nem mindegyik befejezett, de újabbakat már nem szeretne látni magán. Remélhetőleg ez nem a rapperség végét, inkább az igazi kezdetet jelenti neki. Nyomja a szöveget rendesen a zenei alapokra. A világhálón nem nehéz „belebotlani" a munkásságába.


- Amikor az első dalszöveget megírtam, még csak egyszerű szórakozásnak tűnt minden - jelentette ki „Depo Csabi". - Aztán kaptam biztatásokat, megjött a kedvem az egészhez. Attól kezdve komolyabbra fordult a dolog.

- Össze lehet foglalni, mik a tematikáik a daloknak?

- Nyilván mindegyik más, egyben azonban hasonlóak. Ezek életérzések, velem megtörtént események, amik engem tökéletesen jellemeznek.

- Csupán felületesen ismerve a sorsát, nem lehet, hogy „túl gyorsan élt" korábban?





- Elképzelhető, velem egy adott időszak alatt néha több dolog szokott megtörténni, mint másokkal. Nem volt könnyű a gyermekkorom, de erről nem csak én, hanem anyám is tudna mesélni. Néha bizony szegénységben teltek a hétköznapjaim. Pár dolgot nem vettem teljesen komolyan. Elég, ha azt említem, amit el is énekeltem. Csak nyolc osztály végeztem, a mezőgazdasági gépszerelői szakmát félbehagytam.

Névjegy

Pécsett, 1991-ben született Lucza Csaba. Élete során számos helyen megfordult Baranya megyében. Jó egy éve él jegyesével Mohácson. Hosszú időn keresztül futballozott, kapus volt a posztja. Szeretne visszatérni a háló elé, de legfeljebb a megyei I. osztályt tudja elképzelni magát.

- Egy tehetségkutatón is felbukkanhatott volna, de már előtte el is tűnt a nézők szeme elől.

- A selejtezőn túlléptem, nem estem ki mindjárt az elején. az egy országos televíziós csatorna válogatója volt. De később, anyagi okokból képtelen voltam folytatni a produkciómat. Egyszerűen nem volt annyi pénz a zsebemben, amennyiből el lehetett volna jutni Budapestig. Ott, akkor valami abbamaradt, de nem mondtam le a folytatás lehetőségéről.



- A technikai feltételek adottak a kibontakozáshoz?
- Remélem igen, itt Mohácson összeraktunk egy olyan felszerelést, amivel fel tudjuk venni a zenéket, a mozgóképeket, meg a szövegeket egyaránt. Ez nem csekély pénzbe került, remélem, megtérül a befektetésünk. A világhálón érdemes „nyomulni", lassan talán fellépéseink is akadnak. Folynak a tárgyalások, alapítottunk egy zenei kiadót DGM Rekords néven, szóval nem lazsáltunk az utóbbi időben.

- Számos ismert pályatárs visel a testén tetoválást. Ebben igazán nincsen lemaradva tőlük.

- Ez igaz, ám újabbakat mostanában nem tervezek. Ezek a jelek, rajzok, figurák most elégnek tűnnek. Korábbi korszakomból üzennek nekem, meg mindenkinek, aki engem figyel. De a látványnál most fontosabb a hangzás.

 

Pucz Péter