Busójárás, most egy kicsit tényleg másképp - Virtuális tárlatot nyitott a mohácsi múzeum

2020. április 16. csütörtök 13:50

Busójárás, most egy kicsit tényleg másképp - Virtuális tárlatot nyitott a mohácsi múzeum

Ugyan a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum a járvány miatt veszélyhelyzet idején határozatlan ideig nem látogatható, az intézmény munkatársai azon dolgoznak, hogy a kultúrához való hozzáférés lehetőségét a kényszerű szünet idején is biztosítsák. Ennek érdekében a Múzeum Facebook-oldalán igyekeznek minél több digitális tartalmat megosztani felbecsülhetetlen értékű néprajzi-, és helytörténeti gyűjteményükből.

 

Ennek egyik első lépéseként a kisfarsang napján megnyílt, "Busójárás másképp - Farsangi népszokásunk művészeti alkotásokban" című időszaki kiállítást tették virtuálisan elérhetővé.

Mohács egyedülálló farsangi népszokása, a busójárás a városban élő vagy az ahhoz kötődő művészek közül szinte mindenkit megérintett, és megihletett.

A tárlat mohácsi, illetve Mohácsról elszármazott képző-, és iparművészek e témában, különböző művészeti stílusban, és technikával készült alkotásait mutatja be.


A tárlatot az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni és online módon körbejárni: https://poly.google.com/view/4E9YPU_roVj

Az 1923-ban alapított Kanizsai Dorottya Múzeum a magyarországi horvát, szerb és szlovén kisebbség egyetlen hazai bázismúzeuma, és mint ilyen, országos gyűjtési jogkörrel rendelkezik.

Az új múzeumépületben a „Népek találkozása a Mohácsi Dunánál" című állandó tárlat mellett évente több időszaki kiállítás kínál számtalan látnivalót.

A sok száz darabból álló páratlan mázas-, és fekete kerámia gyűjtemény mellett, a Mohácson élő nemzetiségek és a magyarországi délszláv népcsoportok viseletei, bútorai, használati tárgyai, valamint a várostörténet emlékei nyújtanak felejthetetlen élményt az intézménybe látogatóknak.


A múzeum honlapja megújulás alatt áll, Facebook oldala viszont folyamatosan frissülő tartalmakkal igyekszik kiszolgálni a közönséget.

A munkatársak az aktuális jeles napokról az intézmény Fotótárában megtalálható fényképeken keresztül emlékeznek meg, emellett a fiatalabb követőkre is gondolva színezőket, kirakókat, és kvízjátékokat is letölthetnek az érdeklődők.

A "Múzeumi értéktár" címmel indított új sorozatban a gyűjtemény legkülönlegesebb darabjait mutatják be, emellett több érdekességet is megosztanak a magyar múzeumok világából.

A terveik között szerepel továbbá az állandó kiállítás egy részének online módon való megjelenítése a közeljövőben.

A Kanizsai Dorottya Múzeum elérhetőségei:
Tel.: +36 69 306 604
E-mail: [email protected],
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KanizsaiDorottyaMuzeumMohacs/
Honlap: http://www.kanizsaidorottyamuzeum.hu/

 

EQM