Bűnszervezetben dolgozó embercsempészeket ítéltek el Pécsett

2021. október 22. péntek 08:32

Bűnszervezetben dolgozó embercsempészeket ítéltek el Pécsett

A Pécsi Járásbíróság a csütörtökön megtartott tárgyaláson három vádlottat bűnösnek mondott ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettében, melyet az elsőrendű vádlott bűnszervezetben követett el.

 

Ezért az elsőrendű vádlottat öt év fegyházra, 1.500.000 forint pénzbüntetésre és öt év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a másod- és harmadrendű vádlottakat egy-egy év börtönre, 200.000-200.000 forint pénzbüntetésre és kettő-kettő év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság a harmadrendű vádlott vonatkozásában elrendelte a Csongrádi Járásbíróság egy korábbi ítéletében kettő évi próbaidőre felfüggesztett egy év fogházbüntetés végrehajtását is.

A Pécsi Járásbíróság a vádlottak öt társával szemben az eljárást már korábban jogerősen befejezte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfiak - korábban elítélt öt társukkal együtt - haszonszerzésre törekedve, bűnszervezet tagjaként - úgy, hogy egyes cselekmények közös megvalósításában a másod- és harmadrendű vádlottak is részt vettek - pontosan meg nem határozható számú, harmadik országbeli, Magyarország területén a jogszabályi rendelkezések megszegésével tartózkodó és az országot a szabályok megszegésével elhagyni szándékozó személynek nyújtottak segítséget, személyenként 150-500 euró fejében.

Az illegálisan Magyarország területén tartózkodó embereket egy pakisztáni illetőségű férfi megbízásából fuvarozták 2017 nyarától 2017. szeptember 23. napjáig közvetlenül az ország déli határától az északnyugati határhoz, esetenként más nyugati országba is.

Az ítélet elleni fellebbezés esetleges bejelentésére az ügyész, a vádlottak és védőik is három munkanapot tartottak fenn, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék