Borbás Marcsi, a Gasztroangyal Mohácson is bizonyítja: „Magyarország finom!"

2014. január 15. szerda 19:25

Borbás Marcsi, a Gasztroangyal Mohácson is bizonyítja: „Magyarország finom!

Jól látom, ő a Borbás Marcsi? - kérdezte kedden délelőtt a Busóudvarba betért mohácsi hölgy, s mint aki nem hisz még az információt megerősítőnek sem, fürkésző tekintettel követte a televízió gasztronómiai magazinjának közkedvelt főszereplőjét.

A mindenkinek mosolyogva bemutatkozó Borbás Marcsi talán egyedül vele nem tudott szót váltani, mert éppen a stábbal forgatott. Amúgy a népszerű tévést bármerre járt, mindenütt fölismerték, megszólították, neki pedig nem csak az emberekhez volt egy-egy kedves szava, de még a Duna parton sétáltatott kutyát is örvendezve simogatta.

Mohácson farsangi időszakban a város nemzetiségei konyhájában ilyenkor készülő ételeket, a Busójárás néphagyományát, valamint egyedi mesterségeket folytatók műhelyeit mutatja be előre láthatóan a február 8-án adásba kerülő műsorában. Ehhez Mohácson kedden és szerdán nyolc helyszínen forgatnak.

A Busóudvar kihagyhatatlan helyszín volt a stáb részére. Itt a vendéglátója, Horváth Zoltán az immár világhírű mohácsi farsang főszereplői, a busók, valamint a „szép busók", azaz a fátyollal eltakart arcú, sokac népviseletbe öltözött lányok hagyományápoló népszokását ismertette, aztán győzött válaszolni Borbás Marcsi kérdéseire. Hiszen nem csupán gyönyörködött a népviseletekben, a bundákban, ki is próbálta, milyen érzés a busómaszk mögött lenni, vagy a kereplőt tekerni.

A Duna-parton viszont már nem csupán busóbábuk fogták közre, hanem éktelen kolompolással, a kereplők fülsiketítő zajával igazi busók fogadták, sőt, a partra evezett csónakkal érkező három megtermett bundás is köszöntötte. Mi más is kerülhetett itt elő a tarisznyákból, mint az igazi busópálinka. A csatos üvegből kínált speciális itókából kortyolva persze menten megállapította, hogy az mézes pálinka.

Horváth Zoltán pincéjében a borász-zenészt faggatta, majd a mókásan dekoratív címkéjű palackos „Jankele" vörösbort kóstolgatva megállapította: „Jó illatú, könnyed vörösbor, amit mindig is irigyeltem az olaszoktól, és tessék, Mohácson van! Ennél kellemesebb italt egy finom ebéd után el sem lehet képzelni!"


Borbás Marcsitól megszoktuk, hogy hazánk tájait, Erdélyt, vagy a délvidéket járva lelkendezve beszél a legegyszerűbb alapanyagból készült ételről is. Úgy tudja kínálni, kóstolni, hogy az ember tényleg kedvet kap az elkészítéséhez. Nos, Mohácson Sztepanov Radovánné, Zorica és barátnői társaságában savanyú báránylevest főztek és gibenicát, azaz keltrétest sütöttek, Horváth Zoltánnál pedig cserépedényben babot főztek. De láthatják majd a tévénézők az olajos hal készítésének a módját, míg Liptódon az igazi farsangi fánk sütésének a titkát. Mindezeken túl többféle tájjellegű borral és az itt termett gyümölcsökből készült pálinkákkal is megismerteti a nézőket, miközben Lakatos László fazekas és Farkas György bocskorkészítő műhelyébe is bepillanthatnak.

Magyarország finom! - hirdeti a közszolgálati televízió egyik legnézettebb műsora, s ezt Borbás Marcsi Gasztroanyal hétről-hétre be is bizonyítja. Ezúttal a Mohácsot népszerűsítő műsora járul hozzá, hogy városunkat a gasztronómia oldaláról is minél több ember megismerje.


Képünkön:
Borbás Marcsi Horváth Zoltánnal a Busóudvarban.

B. M.