Befejeződött Sombereken a vízelvezető rendszerek korszerűsítése

2022. november 28. hétfő 13:55

Befejeződött Sombereken a vízelvezető rendszerek korszerűsítése

Százmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Somberek önkormányzata és konzorciumi partnere, a Baranya Megyei Önkormányzat a „Somberek belterületi vízrendezése" című projekt megvalósítására. A beruházás sikeres megvalósítása érdekében további 60,8 millió forint többlettámogatásban részesült a kedvezményezett, így a projekt támogatási összege 160,8 millió forintra emelkedett.

 

 

A projekt célja a Sombereki vízfolyás belterületi mederszakaszainak és kapcsolódó medreknek a rendezése, a csapadék és a belvíz Somberek belterületről való biztonságos elvezetésének érdekében a csapadékvíz-elvezető infrastruktúra fejlesztése.

A vízelvezető árkok korszerűsítése megelőzi, csökkenti a magán- és közvagyont egyaránt fenyegető vízkárokat. A fejlesztés által érintett területen közel hatvan közvetlenül veszélyeztetett lakóingatlan, egy szociális otthon és több, helyi védelem alatt álló építmény található.

A fejlesztés által javul a települési környezet, hozzájárul a gazdasági tevékenységek és vállalkozások ösztönzéséhez, valamint segíti a népességmegtartást.

A projekt megvalósítási ideje alatt a lakosság részére szemléletformálási akció kerül lebonyolításra a környezettudatos és fenntartható vízgazdálkodás köztudatba való átültetése érdekében.


Az átadó rendezvényen Csoboth Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte dr. Hargitai János országgyűlési képviselőt és dr. Őri Lászlt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökét, hogy tartsák meg ünnepi beszédüket.

Őri László elmondta, hogy az elmúlt években 51 helyszínen több, mint 6 milliárd forintot fordítottak arra, hogy megakadályozzák a villámárvizek pusztításait Baranyában. 

Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat