Baranyai könyvelőiroda akadt fent a NAV hálóján

2024. április 19. péntek 10:22

Baranyai könyvelőiroda akadt fent a NAV hálóján

Egy cég jogkövetési vizsgálatakor vették észre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, hogy a vállalkozást könyvelő iroda a saját áfabevallásait elfelejtette benyújtani a hivatalhoz. Hiányosságát pótolva a könyvelőiroda 47 millió forint fizetendő áfát vallott be.

 

 

A mondás úgy tartja, hogy a suszter cipője lyukas, mert csak a munkájával van elfoglalva, és a sajátjára már nem jut ideje. Hasonló történt egy, a NAV baranyai revizorainak látókörébe került, könyveléssel, adótanácsadással foglalkozó vállalkozással is.

Egy partnerénél végzett ellenőrzés tárta fel, hogy a könyvelőiroda az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségének ugyan eleget tett, de áfabevallást nem nyújtott be. A NAV munkatársai jogkövetési vizsgálatot indítottak és szembesítették a céget a mulasztással.

A vállalkozás a jelzés hatására eleget tett a jogszabályi kötelezettségének, és benyújtotta az áfabevallását, a vizsgált időszakra 16 millió forint befizetendő adója keletkezett.

A könyvelőiroda pótolta a többi, hiányzó bevallást is, ezekben további 31 millió forint befizetendő adót vallott be. A befizetendő adóra a vállalkozás 24 havi fizetési könnyítést kért és kapott a NAV-tól.

Forrás: NAV