Baranyában készített sonka is fennakadt az ellenőrzésen

2022. április 13. szerda 12:46

Baranyában készített sonka is fennakadt az ellenőrzésen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium élelmiszer és vegyipari laboratóriuma - kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatóságának közreműködésével - minden tavasszal ellenőrzi a húsvéti időszak jellegzetes termékeit. A csokinyulakra, -csibékre és -tojásokra az elmúlt években megszokott jó minőség volt jellemző, megfeleltek a laborvizsgálaton, ahogy a vizsgált pálinkák is. Az idén ellenőrzött hatvan termék közül mindössze öt sonka - köztük egy baranyai húsáru - sótartalmával volt probléma. 

 

A húsvéti termékek esetében a fogyasztóvédelmi hatóság az összetételt megmutató címkén feltüntetett tájékoztatást veti össze a kötelező rendelkezésekkel. Mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatásban olvasható, az országos vizsgálaton a húsz húsvéti csokoládéfigura mindegyike eleget tett a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládé megnevezésre vonatkozó előírásainak. Négy árucikk tartalmazott a megengedett, legfeljebb öt százalékos kakaóvajtól eltérő arányú növényi zsiradékot, de ezt a csomagoláson jól láthatóan jelezték. A termékek valós zsírtartalma kivétel nélkül összhangban volt a címkén szereplő tápértékjelöléssel. A húsz pálinka laborban mért alkoholtartalma sem tért el a szeszes italok címkézésére vonatkozó rendelkezésben rögzített, legfeljebb 0,3 százalékos mértéknél többel a tájékoztatásban foglaltaktól.

A sonkák esetében kiemelten vizsgálták a szakemberek, hogy azok sótartalma megfelel-e az előírásoknak. A vizsgált húsz sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg a megfelelő értéket.

Ezek egyike baranyai gyártóhoz kapcsolódik, így az ilyenkor szükséges eljárást a Baranya Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága folytatja le. A megbukott árucikk csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazható.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A fogyasztóvédelem a békés ünnepi készülődés érdekében országszerte 400 üzletet ellenőrzött próbavásárlásokkal. A boltok mintegy harmadánál találtunk kifogásolnivalót, a kollégák a hiányosságok miatt több mint 2 millió forint bírságot szabtak ki. Tipikusnak tekinthetők az árfeltüntetéssel kapcsolatos mulasztások, leggyakrabban az, hogy egyáltalán nem írják ki az eladási árat, vagy a vásárló által fizetendő összeg helyett csak az akció mértékét jelzik. Megnyugtató ellenőrzési tapasztalat, hogy a kereskedők szinte minden esetben eleget tesznek nyugtaadási kötelezettségüknek."

A húsvéti laborvizsgálat részletes eredményei a fogyasztóvédelmi portálon érhetők el.

Képünk illusztráció.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal