Bárácz István - az ember, akinek az időjárás- és vízállásjelentés volt a kedvenc műsora

2014. március 22. szombat 15:45

Bárácz István - az ember, akinek az időjárás- és vízállásjelentés volt a kedvenc műsora

Március 23. a meteorológia világnapja, Mohácson pedig él egy ember, aki kisebb megszakításokkal 1972 óta dokumentálja a város legkülönbözőbb időjárási paramétereit. Bárácz István szenvedélye még gyerekkorából ered és a mai napig tart.

- Túl, a szigetben születtem, Újmohácson nőttem fel. Nem voltam otthonülő típus, naphosszat a természetben tartózkodtam, mindegy, hogy a kukoricaföldön, vagy édesapámmal horgászva a vízparton. Így aztán volt módom megfigyelni az időjárás apró részleteit is, ez már akkor is nagyon érdekelt - emlékezik vissza Bárácz István.

- Sem az árvíz, sem a horgászat szempontjából nem volt mindegy, hogyan állt a Duna, édesapám ezért mindig meghallgatta a háromnegyed kettőkor kezdődő időjárás- és vízállásjelentést a rádióban.

Aztán én is megszerettem ezt a műsort, amikor már dolgoztam, ha tehettem, akkor is „meglógtam" a kisrádiómmal, hogy le ne maradjak az adásról.

- A Kisfaludy Károly Gimnáziumban a földrajztanárnőm, ismerve lelkesedésemet az időjárás és az éghajlatkutatás iránt, engem bízott meg a meteorológiai megfigyelések elkészítésével. Ezeket rendszeresen kitettük egy nagy kartonpapíron az aulába. Szerepelt rajta a reggeli hőmérséklet, a délutáni maximum, a légnyomás, a páratartalom, a felhőzet típusa, a csapadék jellege, a szélirány és a szélerősség. 

- Barométer, higrométer és hőmérő - sorolja a legfontosabb eszközöket a mohácsi megfigyelő. Ezek mellett természetesen kellettek még a füzetek is, melyekbe több mint négy évtizede gyűlnek a szavak, a számok és a nemzetközi jelzések.

A világhálónak köszönhetően nem csak az aktuális adatok összehasonlítására vagy a prognózis elkészítésére van lehetőség, hanem a múltban leírtak is ellenőrizhetők. Az idősebbek biztosan emlékeznek még arra a rádióműsorra, amelyben rendszerint elmondták, hogy a hajóvonták találkozása tilos.

Nos, riportalanyunk most egy ilyen régi, klasszikus időjárás- és vízállásjelentést bányászott elő az interneten, és miközben hallgatjuk, már figyeljük is a mohácsi feljegyzéseket - minden stimmel, a régiós adatok összhangban vannak a Mohácson papírra vetettekkel. Izgalmas időutazás ez.

Bárácz István úgy tartja, lehet tudományos megalapozottsága a klímaváltozásnak, de régen is voltak kiugróan szélsőséges időjárási események - és mindent tudó füzetei egyikéből máris egy 1979-es, januári bejegyzést mutat, amikor néhány óra leforgása alatt 16 fokot esett a hőmérséklet Mohácson, plusz nyolcról mínusz nyolcra.

Ha már nosztalgia és múltidézés, Bárácz Istvánt és hobbiját elnézve egy körülbelül harminc évvel ezelőtti reklám szövege juthat eszünkbe: „Ezt nem lehet megunni."

Képünkön: A szenvedélyes és alapos hobbimeteorológus, Bárácz István kedvenc eszközei társaságában.

Cserdi Áron