Az ellenőrzött baranyai üzletek többségében kaphattak alkoholt a fiatalok

2021. november 23. kedd 19:29

Az ellenőrzött baranyai üzletek többségében kaphattak alkoholt a fiatalok

A fiatalok dohánytermékkel és alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálása visszatérő probléma, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fordít annak vizsgálatára, hogy a nemzeti dohányboltok, a különböző kereskedelmi egységek, illetve a vendéglátóhelyek betartják-e az erre vonatkozó szabályokat. 

 

 

A jogszabályi előírások értelmében azok számára, akik nem töltötték be a 18. életévüket, tilos alkoholtartalmú italt, illetve dohányterméket értékesíteni, kiszolgálni. A fogyasztók - kiváltképpen a gyermek- és fiatalkorúak - érdekeinek védelmét szolgáló rendelkezések betartatása érdekében a kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága az idei évben is fokozottan ellenőrizte a vállalkozásokat. A szigorúbb hatósági fellépést indokolja, hogy még mindig sok a szabálytalanság ezen a területen.

Miután a járványhelyzet javulásával a maszkok használata a zárt terekben már nem volt indokolt, a Baranya Megyei Kormányhivatal az ellenőrzésbe bevont fiatalkorúakkal és a rendőrséggel, mint társhatósággal megkezdte az ellenőrzéseket.

A hatóság az idei évben összesen 30 - főként Pécsett és Komlón található - egységet ellenőrzött a tekintetben, hogy kiszolgálják-e a fiatalkorúakat alkohollal vagy dohánytermékkel.

A vizsgált 30 esetből 17-ben tapasztaltak a szakemberek jogsértést.

A vizsgálati időszakban az ellenőrzések nagy részét kereskedelmi egységekben végezte a hatóság, és az itt végzett próbavásárlások eredménye volt a legrosszabb: 15 üzletből 13-ban szolgáltak ki fiatalkorúakat alkohollal.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgált üzletek 86 százaléka szabálytalanul járt el. A hatóság szakemberei azt is megállapították, hogy sajnos a nagy élelmiszerláncok mindegyikében tudott az ellenőrzésbe bevont fiatalkorú alkoholt vásárolni.

A kereskedelmi egységek mellett hét trafikban is végeztek próbavásárlást, ezek azonban sokkal kedvezőbb eredménnyel zárultak, mivel a hétből csak egy dohányboltban szolgálták ki dohánytermékekkel a 18 év alatti vásárlókat.

A vendéglátóhelyek közül nyolcat ellenőriztek, elsősorban azokat, amelyek a fiatalok körében köztudottan népszerűek, és ahol általában nagy létszámban fordulnak meg középiskolások. Ezekben három alkalommal szolgálták ki a fiatalkorúakat alkohollal.

A tapasztalatok alapján a feltárt jogsértések hátterében több esetben emberi mulasztás, figyelmetlenség állt. Az ellenőrzések során idén is többször előfordult, hogy az értékesítést végző alkalmazott a személyi igazolványt ugyan elkérte a fiatalkorútól, majd a tiltott terméket mégis értékesítette a részére.

Ilyenkor utólag nehéz megállapítani, hogy az eladó/pénztáros csak elszámolta a vásárló életkorát, vagy csupán azért kérte el a fiatalkorú igazolványát, mert más személyek is tartózkodtak az üzletben, és a látszat ezt megkövetelte.

Bármelyik okból is kerül sor a fiatal kiszolgálására, az mindenképpen jogsértő, és ezekben az esetekben a hatóság eljárást indít a vállalkozásokkal szemben.

A Baranya Megyei Kormányhivatal ezúttal összesen 5 850 000 forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, emellett egyes kereskedelmi egységekben meghatározott ideig az alkohol tartalmú italok forgalmazását is megtiltotta.

Utóbbi szankcióval kapcsolatban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások sok esetben jobban tartanak a forgalom időszakos tilalma okozta bevételkieséstől, az ezzel járó vásárlói létszámcsökkenéstől, illetve a negatív megítéléstől, mint akár a több százezres bírságtól.

Képünk illusztráció.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal - Fotó: pixabay.com