Az égi pályákra költözött Pártényi Antal, aki az NB II-be rúgta a mohácsi focit negyven éve

2019. december 30. hétfő 08:49

Az égi pályákra költözött Pártényi Antal, aki az NB II-be rúgta a mohácsi focit negyven éve

Történelmet lábbal is lehet írni, főleg, ha valaki labdarúgó. Mindez sikerült Pártényi Antalnak, az egykori középcsatárnak, négy évtizeddel ezelőtt: sorsdöntő osztályozós mérkőzésen, semleges pályán, Nagyatádon volt eredményes, a Fűzfő ellenében, amivel a csapata feljutott a második vonalba. A 69 éves sportember karácsony előtt elhunyt. 

 

Az 1978-1979-es Baranya megyei labdarúgó-bajnokságot a Mohács-Véméndi TE nyerte meg, méghozzá fölényesen. Ennek jutalmaként, egyetlen mérkőzésen dönthették el, hogy elindulhatnak-e az NB II-ben. A találkozót '79. június 24-rendezték meg.

A sorsdöntő találatot Pártényi Antal szerezte, az 55. percben. Egy Dárdai Lajos által legurított szabadrúgást vágott be az ellenfél kapujába. Mindenkit hősként ünnepeltek a mohácsi futballdrukkerek, de a legnagyobb tisztelet Pártényit övezte. Legtöbben őt éltették, ő pedig még évtizedek után is azt ismételgette, hogy az NB II-be rúgta Mohácsot.

- Annak idején kimondottan jó viszonyban voltam Antival - idézte meg egykori barátja emlékét Komli József csapattag. - Nem számított egy technikai zseninek, persze a labda azért nem pattant el tőle. Ha belőtték neki középre a bőrt, akkor jól szokott robbanni, mert erőben kevesen vették fel vele a versenyt. Kimondottan remek közösségi ember volt fénykorában. Jó másfél évtizedet húzott le piros-fehér dresszben, ezért illik megjegyezni a nevét. Egy idő után félresiklott az élete, de az már nem tartozik a játékosi pályafutásához. Nekem, meg sokaknak egy másik képünk maradt meg róla.

A hegesztő

A kor szellemének megfelelőn, a mohácsi NB II-es futballisták is afféle sportállásba voltak bejelenve. Vagyis nekik nem feltétlenül a satupadok mellett kellett jól, sokat teljesíteniük. Ennek ellenére Pártényi sporttárs bejárt a számára kijelölt cég műhelyébe. Ügyes kezű hegesztőként tartották számon a munkatársai, olyannak, aki még az igazgatójának sem fogadott szót, pedig az arra biztatta, menjen inkább a stadionba edzeni.

- Komolyan mondom, ha Pártényinak azt mondták volna, hogy fusson egy irányba, akkor kisebb pihenőkkel, de két hétig bírta volna - jelentette ki csatártársa, Lingl István. - Ez természetesen kis túlzás, de fizikumban felvette a versenyt a kor válogatott példaképével, a kéttüdejű, honvédos Pintér Sándorral. Antalt lelkesnek ismertük meg, ő nem sértődött meg, ha csak a kispadon jutott hely számára. Nyilván alig várta, hogy bemehessen a pályára, amit szinte felszántott. Az akaratát oktatni kellene a futballiskolákban, ha lehetne ilyet tenni.

Élete utolsó szakaszában Pártényi Antalt a mohácsi, Gólya utcai szociális intézményben ápolták. A megye I-es bajnokcsapat tiszteletére rendezett ünnepségre, 2019 nyarán már nem engedték ki onnan. Bár a sporttársai szerették volna, ha közöttük lehetne, de erre már nem volt mód. Az eltávozott gólvágó hamvasztás utáni búcsúztatása Mohácson lesz, 2020. január 6-án.

 

Pucz Péter - Fotó: Dunántúli Napló