Az árvízi védekezést gyakorolták Dunaszekcsőn az önkéntes mentőszervezetek

2021. október 11. hétfő 16:08

Az árvízi védekezést gyakorolták Dunaszekcsőn az önkéntes mentőszervezetek

Dunaszekcsőn rendezték meg a Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területéhez tartozó településeken megalakított települési önkéntes mentőszervezetek nemzeti újraminősítő gyakorlatát.

 

 

A feltételezés szerint a Duna külföldi vízgyűjtőjén lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék hatására egy intenzív árhullám érte el hazánkat és a hidrológiai előrejelzések alapján a folyó alsó szakaszán III. fokú készültséget meghaladó tetőzési szinttel kell számolni.

A hivatásos mentő erők, valamint a dunaszekcsői védekezők megerősítésére be kellett vetni a környező településeken megalakított települési önkéntes mentőszervezeteket is.

A gyakorlatozók az elméleti felkészítésen túl egy ideiglenes védmű „nyúlgát" építésével készültek fel a település kiemelt árvízi kockázati helyszínének bevédésére, valamint elsajátították a káros vizek folyómederbe történő visszaemelésére telepített szivattyúk beüzemelését, használatát.

Az újraminősítő gyakorlat helyszínén árvíz-védekezési tapasztalattal rendelkező, már több éve a katasztrófavédelemmel együttműködő polgárőrök, önkéntes tűzoltók, egyéb civil szervezeti tagok végezték a meghatározott feladatokat.

Az önkéntesség jegyében végrehajtott gyakorlatozás egyik kiemelt eseménye a települést átszelő patak partján lévő három veszélyes fa kivágása volt.

Ezt a feladatot a közelmúltban alakult Mohácsi Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai végezték alpintechnika alkalmazásával, melyben segítségükre volt az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Majs és a Mohácsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kijelölt egységei.

A gyakorlatot a Minősítő Bizottság Megfelelőre értékelte, így valamennyi mentőszervezet megkapta az újabb öt évre szóló, alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületre vonatkozó nemzeti minősítést igazoló főigazgatói oklevelet.

Forrás: Katasztrófavédelem