Áthajtott az őt üldöző rendőr combján egy komlói férfi, elítélték

2024. május 29. szerda 14:02

Áthajtott az őt üldöző rendőr combján egy komlói férfi, elítélték

A Komlói Járásbíróság a napokban megtartott nyilvános előkészítő ülésen meghozott ítéletével hivatalos személy elleni erőszak bűntette, súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt halmazati büntetésül egy év börtönre, három év közúti járművezetéstől eltiltásra és kettő év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit. Kötelezte a vádlottat több mint 700.00 forint bűnügyi költség államnak történő megfizetésére.

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2021. november 23. napján a délelőtti órákban otthonában szeszes italt fogyasztott, majd ezt követően 13 óra körüli időben a tulajdonát képező, hatósági jelzés nélküli terepjáróval a 6. számú úton közlekedve egy benzinkútra ment.

Szervezetében a járművezetést megelőző szeszes ital fogyasztásából származó, legalább 2,53 gramm/liter véralkohol-koncentráció előidézésére alkalmas alkohol volt.

Amikor a vádlott az üzemanyagtöltő állomásról kihajtott, Sz. Z. rendőr törzszászlós és M. Á. címzetes rendőr főtörzsőrmester - akik szolgálati járművel mozgó ellenőrzést hajtottak végre a 6. számú főközlekedési úton - intézkedés alá kívánták őt vonni.

A vádlott a rendőrök által alkalmazott megkülönböztető jelzés észlelésekor az általa vezetett járművel megállt, azonban amikor a szolgálati járműből Sz. Z. rendőr törzszászlós kiszállt és a vádlott felé indult, ő nagy gázzal továbbhajtott és a főútvonalról egy földes útra kanyarodva a gépjárművével menekült az őt megkülönböztető hang- és fényjelzést használva üldöző rendőrjárőr elől.

Egy kiszélesedő földes területen a vádlott által vezetett járművet addig követő M. Á. címzetes rendőr főtörzsőrmester a szolgálati gépjárművel a vádlott gépjárműve elé kanyarodott és megállásra kényszerítette. Ekkor a vádlott a rendőri felszólítás ellenére nem volt hajlandó kiszállni a gépjárműből, ezért Sz. Z. rendőr törzszászlós a vádlott gépjárműve vezető oldali első ajtajához lépett, azt megkísérelte kinyitni, miközben a másik kezével a lehúzott ablakon keresztül a vádlott ruházatát fogta meg, így próbálva őt kiszállásra bírni, mivel a felszólítások ellenére a vádlott továbbra sem szállt ki a gépjárműből.

A vádlott ekkor az általa vezetett gépjárművel elindult, így elsodorta a vele szemben jogszerűen intézkedő Sz. Z. rendőr törzszászlóst, aki a gépjármű mellett elesett, a vádlott pedig gépjárműve bal hátsó kerekével a sértett jobb combján áthajtott, majd a gépjárművel elmenekült a helyszínről.

Sz. Z. rendőr törzszászlós sértett a vádlott cselekménye következtében a jobb láb térdszalag szakadásával járó sérülését szenvedte, melynek tényleges gyógytartama 6 hét volt.

A fenti cselekmények mellett E. R. vádlott 2021. november 23. napját megelőzően, pontosan meg nem állapítható időpontban saját fogyasztásra a csekély mennyiség felső határát el nem érő mennyiségű, THC tartalmú marihuánát szerzett ismeretlen helyről, amelyből nem megállapítható mennyiséget elfogyasztott, továbbá abból 203 gramm marihuánát a lakásán tartott.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a védő annak enyhítése végett fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék