Átadták az önkormányzati elismeréseket: dr. Faludi Ilona városunk új díszpolgára

2017. augusztus 22. kedd 09:20

Átadták az önkormányzati elismeréseket: dr. Faludi Ilona városunk új díszpolgára

A városháza dísztermében tartott, az államalapításra emlékező ünnepségen adta át Szekó József polgármester a városi kitüntetéseket. A bensőséges hangulatú eseményen a Mohács díszpolgára címet dr. Faludi Ilona vehette át. 

A hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is Szent István napján tartott ünnepi testületi ülésen adták a városi elismeréseket.

Az eseményen dr. Faludi Ilona (képünkön az első sorban) részére Mohács érdekében kifejtett érdemes és eredményes munkássága elismeréséül -Mohács város díszpolgára kitüntetést Szekó József polgármester adta át.

A város legnagyobb elismerésének új birtokosa nyolcgyermekes, római katolikus, elsőgenerációs értelmiségi családban látta meg a napvilágot 1941-ben Szegeden. Legidősebb nővér lévén, már gyermekként bőven kivette részét az áldozatos szeretet cselekedeteiből kisebb testvérei gondozásakor.

Fogorvosi diplomáját 1965-ben Szegeden szerezte meg. A néhány évesre tervezett külföldi tapasztalatszerzés után - amely az akkori kommunista rendszer önkénye folytán végül két évtizedes kényszerű tartózkodás lett - magyarságtudata és szíve visszahúzta a családot Mohácsra.

Dr. Faludi Ilona ettől kezdve Mohácson, később a környező falvakban (Bárban, Dunaszekcsőn és Lánycsókon) is praktizált fogorvosként. A nagy türelmet és gondos megelőző, megtartó szemléletű munkát igénylő iskolafogászati ellátó és szolgáltató tevékenységet csak a 2016. év végén hagyta abba egészségi állapotának megromlása miatt.

További díjazottak:

Az ünnepségen további díjakat, elismeréseket is átadtak. (Az érintettek méltatását hamarosan újabb írásunkban közöljük.)

- „Pro Urbe Mohács" Díjat Mórócz Sándor,

- Mohács Város Tisztelete Jeléül Kitüntető Díjat Kovács Vendelné,

- Mohács Város Közszolgálati Díját Bagó Béla,

- Mohács Város Köznevelési és Közművelődési Díját Mausz Mihály,

- Mohács Város Egészségügyi Díját Dr. Marosi Irén,

- Mohács Város Szociális Díját Kaipl-Hammer Ilona,

- Mohács Város Sport Díját Financsek Gábor vehette át.

Mohács képviselő-testületének 2002-től 2006-ig, az Egészségügyi és Szociális Bizottságnak ez év tavaszáig tagja volt. Önkormányzati munkáját lelkiismeretesen, nagy munkabírással és a közjó előmozdítása érdekében végezte.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mohácsi Csoportjának - alakulása óta - aktív tagja.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége mohácsi csoportja és a Mohácsi Bezerédy Tivadar Kolping Család Egyesület tagjaként - férjével, dr. Simon Péterrel együtt - több mint két évtizeden keresztül százötvennél is több szabadegyetemi jellegű, keresztény és magyar nemzeti szellemiségű előadást szerveztek és finanszíroztak.

Jelenleg szerető férje, a sok rokon, barát és ismerős mellett Mohácson élő két gyermekének családja veszi körül szeretettel, nyolc unokája aranyozza be napjait, áll a Faludi Ilonát köszöntő méltatásban. 

 

M. B. - Fotó: Facebook