Átadták a kormányzati segítséggel felújított mohácsi ortodox szerb templomot

2024. április 21. vasárnap 08:53

Átadták a kormányzati segítséggel felújított mohácsi ortodox szerb templomot

Építeni, fejleszteni, közösséget támogatni csak békében lehet, ezért nem mindegy, hogy békétlenséget szító vagy a béke pártján álló vezetőket választanak az emberek - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Mohácson.

 

 

Soltész Miklós a nemrégiben kormányzati segítséggel felújított szerb ortodox templom átadóünnepségén úgy fogalmazott: június 9-e "óriási nagy választópont lesz életünkben", mert akkor "döntünk a békességről", és "nagyon nem mindegy, hogy azokat támogatjuk-e, akik békétlenséget szítanak, akik háború oldalán vannak, (...) avagy azokat, akik bizonyítottak, (...) tettek az országért, a nemzetért, a nemzeti közösségeinkért".


Az államtitkár úgy vélekedett: amennyiben Magyarországon békesség van a nemzetiségek között, akkor a magyar nemzet békességben tud élni a többi nemzettel, sőt, a közöttük lévő kapcsolatok is erősödnek.


Példa- és mintaértékűnek nevezte Magyarország és Szerbia kapcsolatát, amely meglátása szerint a hit és a kereszténység segítségével alakult pozitív irányba az elmúlt bő évtizedben.


A magyarországi szerbek évszázadokon keresztül őrizték nyelvüket, kultúrájukat, keresztény hitüket, s békességben élnek a többi nemzetiséggel is Magyarországon, a kormányzat ennek megfelelően igyekszik folyamatosan támogatni törekvéseiket - mondta.


A mohácsi szerb ortodox templomról Soltész Miklós tudatta: a rossz állapotú épületet teljesen felújították az elmúlt években a kabinet több mint 115 millió forintos segítségének köszönhetően.


Kitért rá: szintén a kormány támogatásával különböző felekezetekhez tartozó egyházi iskolák, óvodák újultak meg és épültek, parókiák, közösségi házak lettek korszerűbbek, a nemzetiségek segítése pedig a jövőben is folytatódik. Hét-hét programot, illetve fejlesztést valósíthat meg a helyi szerb és a horvát, nyolcat pedig a német közösség - közölte.
A szerb ortodox templom felújításának legújabb üteme a kormány 80 millió forintos egyedi támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. A tetőzet korábbi cseréje után így e beruházások során megállították a falak vizesedését, megújították a falazatot, kicserélték az épületet körülvevő térburkolatot és restaurálták a templom bútorzatát.

MTI - Fotó: Facebook/Soltész Miklós