Áruházaknál szemlézték a gumikat a rendőrök

2019. december 18. szerda 13:45

Áruházaknál szemlézték a gumikat a rendőrök

Összesen 48 baleset történt az elmúlt héten Baranya megye közútjain. 

 

 

Az elmúlt héten 37 anyagi káros és 11 személyi sérüléssel járó baleset történt Baranya megyében. A 3 könnyű és a 8 súlyos sérüléssel járó balesetben összesen 12-en sérültek meg, 4-en könnyebben, míg 8-an súlyosan.

Ittasság gyanúja egy esetben sem merült fel a balesetet okozó sofőrökkel szemben, azonban idén már 58 olyan baleset történt, amelyet ittas sofőr okozott, s ezek közül 3 halálos kimenetelű volt.

A balesetet okozók többsége a múlt héten is személygépkocsival közlekedett, a legjellemzőbb baleseti ok a szabálytalan kanyarodás, a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a figyelmetlenség volt.

Bár az időjárás eddig még csak ízelítőt adott télből, a baranyai rendőrök 2019. december 17-én délelőtt összesen 6 helyszínen - bevásárlóközpontok, nagyáruházak parkolóiban - ellenőrizték a gépjárművek gumiabroncsait.

A szemrevételezést és profilmélység-mérést követően a szemlézett autók tulajdonosai egy adatlapot is kaptak az abroncsok állapotáról.

Az évszaknak megfelelő, az előírások szerinti profilmélységű gumiabroncsok használóinak közlekedésbiztonságot szolgáló szóróanyagot adtak át, ám a többieknek sem járt szankció, csupán egy jó tanács: a téli időjárás előtt mindenképpen gondoskodjanak a biztonságos abroncsok felszereléséről.

A tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy a gépjárművel közlekedők több, mint 90 %-a téli gumiabroncsokat használ, amelyek megfelelnek a jogszabályban előírt követelményeknek.

A közlekedők örömmel fogadták a nem éppen klasszikus rendőri ellenőrzést Baranya megyében, sőt, többen külön kérték a gumiabroncsuk ellenőrzését. Szívesen beszélgettek a rendőrökkel, akik baleset-megelőzési tanácsokkal is ellátták az érdeklődőket.

Forrás: BMRFK