Afgán, marokkói és tunéziai embercsempészeket ítéltek el Pécsen

2020. július 10. péntek 15:01

Afgán, marokkói és tunéziai embercsempészeket ítéltek el Pécsen

Több tucat bevándorlónak nyújtottak segítséget a magyar határ illegális átlépésében, ezért egy marokkói embercsempészt hét, afgán és a tunéziai társát hat-hat év börtönre ítélték jogerősen - tájékoztatta a vádhatóság pénteken az MTI-t. 

 

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a védelmi fellebbezések miatt másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta a Zalaegerszegi Törvényszék tavaly novemberi határozatát.

A vádlottak 2016 áprilisában és májusában több mint hatvan, többségében hazai menekülttáborokban tartózkodó afgán menekültnek nyújtottak segítséget ahhoz, hogy Magyarország területét Ausztria, illetve Horvátország felé elhagyja.

A csoportot irányító marokkói férfi által meghatározott időpontra és helyszínre afgán társa közvetítette a menekülteket, ahonnan a tunéziai vádlott vitte őket az államhatár közelébe.

A törvényszék korábbi közleményéből az is kiderül, hogy az utazáshoz nagyméretű családi autókat, valamint egy kistehergépkocsit használtak, ez utóbbi rakterében sem ülőhelyek, sem ablakok nem voltak.

Volt, amikor több mint harminc embert próbáltak meg egyszerre átcsempészni a kisteherautóval az országhatáron, de a budapesti indulás után nem sokkal defekt miatt egy benzinkúton meg kellett állniuk. A hatóságok a szétszéledt menekülteket az afgán vádlottal együtt a környéken találták meg.

Az embercsempészek két hónap alatt többmillió forint haszonra tettek szert a vádhatóság közleménye szerint.

Az ítélőtábla a vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében találta bűnösnek, és a börtönbüntetés kiszabása mellett tíz évre ki is utasította őket Magyarországról.

MTI