A temetőnél is elkezdődött az okoszebra építése, három pedig már el is készült

2024. május 14. kedd 13:50

A temetőnél is elkezdődött az okoszebra építése, három pedig már el is készült

A temetőnél, az Eszéki út és a Temető utca kereszteződésénél kedden elkezdték az okoszebra építését, három másik pedig már el is készült a városban, utóbbiakat hamarosan üzembe helyezik, jelentette be Facebook-oldalán kedden Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere.

 

 

A Kossuth Lajos utcában tavaly november óta okoszebra segíti a biztonságos átkelést az úttesten, ami a tapasztalatok szerint be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Egy olyan közlekedésbiztonsági rendszerről van szó, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével a zebrára lépő járókelőre hívja fel a figyelmet.

Tehát az okoszebra célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogosátkelést. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe.

Pávkovics Gáborkorábban azt kérte a város lakóitól, mondják el véleményüket, hogy a város területén már meglévő további gyalogátkelők közül melyeket volna szükséges okoszebrává felfejleszteni.

Időközben a képviselő-testület döntött - a pozitív lakossági visszajelzések és a közlekedésbiztonsági szempontok tükrében - arról, hogy további öt okoszebra kialakítására kerül sor, a város közigazgatási területén meglévő olyan gyalogos átkelőhelyeken, melyek fokozottan igénybe vettek, és ahol a járókelők átkelésének biztonságosabbá tétele azt indokolja.

Az öt okoszebra várható kivitelezési díja (az előzetes árajánlatok alapján) bruttó17,5 millió forint.

A felhívásra rengeteg e-mail, levél érkezett, melyek feldolgozása után egyértelművé vált, hogy az alábbi öt gyalogátkelőt „okosítják".

A Szabadság utca 26. szám előtt találhatót (Széchenyi Általános Iskola - volt könyvesbolt között), s Dózsa György utcában a Forza üzlet előtt, a Liszt Ferenc utca 13. előtt előtt lévő kijelölt gyalogátkelőhelyet a Kresz parknál, a Pécsi úton a Tesco-átkelőt, valamint az Eszéki - Temető utca kereszteződésénél található zebrát teszik biztonságosabbá a fejlesztések révén.

Pávkovics Gábor kedden azt közölte, hogy ezek közül három már elkészült, amelyeket hamarosan üzembe is helyeznek. A temetőnél kedden kezdődött el a munka, s hamarosan a Pécsi úton is hozzálátnak az okoszebra kialakításához.

 

M. B. - Fotó: Facebook/Pávkovics Gábor