A tavalyinál kevesebb látogató dacára szép sikerrel zárult a jubileumi borfesztivál
2013. szeptember 24. kedd 18:10

Valószínűleg a hűvösre forduló, s helyenként esőt is „ígérő" időjárás volt az oka, hogy a korábbinál kevesebben látogattak ki szombaton városunk szüreti- és borfesztiváljára a Bükös-szurdok torkolatához: mégis megérte kabátot vagy pulóvert húzni, mert a jubileumi rendezvényt színes programok tették emlékezetessé.
A fesztivál első két napján délután és este a Kanizsai Dorottya Múzeum várta az érdeklődőket, míg szombaton, a főnapon már egész nap válogathattunk a szórakoztató és kulturális programok közül. Elsőként, délelőtt a szakácsok kezdték benépesíteni a szőlőhegyi rendezvényteret, amely harmadszor volt helyszíne e népünnepélynek. Ahogy telt az idő, egyre több bogrács került a tüzek fölé, de akadt olyan is, aki a földre rakott cserépfazékban főzte a sokacbabot. Folyamatosan népesült be a környék: sorra érkeztek sátraikkal a vendéglátósok és a kézműves termékek kínálói sem akartak lemaradni.
A jóízűen elfogyasztott ebéd és az első pohár borok után a figyelem egyre inkább a színpad felé irányult. A kora délutántól késő éjszakáig tartó műsorban hallhattunk népzenét, tamburamuzsikát, népdalt magyar, német és sokac nyelven egyaránt, néptáncoltak gyerekek és fiatalok, fellépett több zenei együttes és hallhattunk operett- és musicalslágereket is. A legkisebbeket játszóház várta, a légvárban szünet nélkül ugráltak és bukfenceztek a fiúk és lányok.
Nem lehetett panasz a fesztiválra kitelepülő borászatok, pincészetek kínálatára sem: a sátrakban kiváló rozék, fehérek és vörösek kerültek a kóstolópoharakba, fajtaborok éppúgy, mint remek házasítások.
A sokadalmat köszöntő Szekó József arról beszélt: évtizedekkel ezelőtt később kezdődött meg a szüret időszaka, inkább szeptember végén, október elején, sőt, voltak vidékek, ahol a közepén végezték el e fontos munkát. Ma már jóval előbb tevődik e tevékenység. Polgármesterünk úgy vélte: ennek magyarázata lehet, hogy új, korábbi érésű szőlőfajták is megjelentek és elterjedtek, emellett sokat változott, fejlődött a szőlőfeldolgozás, a borkészítés technológiája. Elhangzott: az időjárás átalakulásának szintén komoly szerepe van abban, hogy szőleink korábban érnek, mint a régi időkben.
A város első embere aláhúzta: a minőségi borkészítés előretörésével jóval nagyobb figyelmet kap e gyümölcs aktuális cukorfoka, savtartalma és egy sor egyéb szempont, ami döntő hatással lehet az abból készülő bor minőségére. Szekó József röviden beszélt arról is, hogy a XX. század elejétől hazánkban egyre nagyobb figyelmet szenteltek a szüreti fesztiválok, felvonulások, bálok és más rendezvények külsőségeinek, méltó és színvonalas megtartásának. Olyannyira, hogy létezett időszak, amikor mindezt külön miniszteri rendeletben is szabályozták.
Polgármesterünk kifejtette: ma már számos olyan helyen is tartanak szüreti fesztivált, ahol alig vagy egyáltalán nem terem szőlő, nincsenek pincék és a borkultúrának sincsenek tradíciói. Elhangzott: szerencsére Mohács nem ilyen hely, hiszen itt évszázadokra, a római korig visszanyúlók e hagyományok és szokások. Szekó József úgy vélte: a mostani, immár tizenötödik Mohácsi Szüreti- és Borfesztivál műsora, programja minden elemében méltó a helyi borkultúrához, a városunkban szőlőt művelő ősök szelleméhez és az esemény jubileumához. Az est folyamán a Fásy Mulató sztárjai, az Ász Duó szórakoztatta a közönséget, amely ezután hajnalig tartó bálban vigadhatott.
Képünkön: a Katolikus Iskolaközpont német nemzetiségi táncbemutatója után méltán zúgott a taps.
Ádám Miklós
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Lesz minden a héten: egy kis ízelítőt...
- Nem sikerült újraéleszteni, elhunyt a...
- Mohácson hadat üzennek a...
- Dráma születhet a mohácsi csatáról
- Három éve csukták be a kiskaput a...
- Lángoló autó világította be a határt...
- Egy hónapon át nem a Keleti lesz a...
- Robogóval esett el egy férfi...
- Futballünnepre készülnek szombaton...
- Felnőtt háziorvosi ügyelet Mohácson