A PTE kutatói is hozzájárultak egy új, a vírus ellen bevethető gyógyszer fejlesztéséhez

2021. február 17. szerda 12:44

A PTE kutatói is hozzájárultak egy új, a vírus ellen bevethető gyógyszer fejlesztéséhez

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet. Egy német és egy osztrák vállalattal közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a COVID-19 elleni küzdelemben. Ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai. 

 

 

A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként újra felhasználják a SARS-CoV-2 vírus ellen.

Ezzel párhuzamosan intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végeznek új anti-COVID-19 terápiák azonosítására.

A német URSAPHARM Arzneimittel GmbH és az osztrák CEBINA GmbH biotechnológiai vállalat közös klinikai tanulmányának célja az azelasztin-hidroklorid potenciális SARS-CoV-2 fertőzés elleni hatásának igazolása a betegek szervezetében. Az azelasztint egyébként évek óta sikeresen alkalmazzák az antiallergiás terápiában.

A Bécsi Egyetem kutatója, Dr. Robert Konrat professzor egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a CEBINA GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre.

A laboratóriumi vizsgálatokat a Dr. Jakab Ferenc professzor (képünkön)által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (PTE SzKK) végezték. Az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók.


A héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát.

A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakolóusok és a CEBINA a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték.

Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

Forrás: PTE - Fotó: Csortos Szabolcs