A Nepomuki-ünnepet megtartják, de később, a halfesztivál sorsa egyelőre bizonytalan

2021. május 04. kedd 11:48

A Nepomuki-ünnepet megtartják, de később, a halfesztivál sorsa egyelőre bizonytalan

A szervezők közlése szerint az eredeti időpontban, jövő hétvégén - a járványügyi szabályok miatt -nem tartják meg a sok ezer embert vonzó Nepomuki-ünnepséget, azonban később megrendezik azt. Azt viszont egyelőre nem tudni, mi lesz a júliusban esedékes Dunamenti Halfesztivál sorsa.

 

 

Ahogy végre enyhül járvány, s ennek köszönhetően az óvintézkedések szigora is, egyre többekben merül fel a kérdés, vajon mi lesz a nyári városi nagyrendezvényekkel, amelyekre nemcsak Mohácsról, hanem közel s távolról is nagyon sokan készülnek, illetve készülnének.

"Békeidőben" ezekben a napokban már javában a Nepomuki-ünnepségre szokott készülni a város. Az eseményt tavaly a járvány miatt nem tudták megrendezni, azonban idén minden bizonnyal sor kerül a vízenjárók ünnepére, igaz, nem jövő hét végén, az eredeti időpontban.

Az MVR Programiroda lapunk érdeklődésére azt közölte, mivel az ilyen jellegű szabadtéri rendezvényeket, amelyekre nem tudják garantálni a szabályszerű beléptetést, egyelőre nem lehet megtartani.

Viszont nem tettek le az ünnepélyről, vagyis idén nem marad el, a tervek szerint egy későbbi időpontban megrendezik.

A szervezők elmondták azt is, bíznak benne, hogy a mohácsi nyári szezon a június 19-én esedékes Tamburafesztivállal elkezdődhet.

Nagy kérdés ellenben, mi lesz halfesztivállal. 2017-ben rendezte meg első saját fesztiválját, a Dunamenti Halfesztivált a Mohácsi Német Önkormányzat, amelyen a Duna mentén készített, hagyományos halételeket kívánták bemutatni.

A kezdetek óta hangsúlyozták, nem szeretnének semmiféle vetélkedésbe kezdeni a bajai halfőzővel, hiszen ott a helyi, azaz a bajai halászléről szól a program. A mohácsi fesztivál nevében pontosan azért szerepel, hogy „Dunamenti", mert nem csak Mohácsról, hanem ténylegesen a Duna mentéről, tehát Győrtől kezdődően egészen a Szerbiáig, Horvátországig terjedő szakaszról is érkeznek Mohácsra halfőző mesterek, akik a saját szokásaiknak, hagyományaiknak megfelelően készítik el az ételt

Az elképzelés nagyon bejött, évről-évre egyre többen vettek részt rajta főzőként, vendégként, az éjszakába nyúló mulatságtól hangos volt a város.
Sajnos tavaly ez a program is a járvány áldozatává vált, s ma még kérdéses, idén - július 17-én - sor kerülhet-e rá.

Illés Richárd, a Mohácsi Német Önkormányzat képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, bár nagyon szeretnék megtartani, egyelőre minden bizonytalan az eseménnyel kapcsolatban.

Ennek oka, hogy egyrészt nem tudják, milyen járványügyi rendelkezések lesznek érvényben júliusban. Másrészt a szervezést, a szponzorokkal való tárgyalást, a fellépők meghívását nem lehet már sokáig halogatni, de az említett okok miatt erre még nem kerülhetett sor.

Hozzátette, felmerült, hogy egy későbbi időpontban rendezzék meg a fesztivált, ám ezt elvetették, mert a nyár további hétvégéin a városban és a környékén a remények szerint lesz valamilyen egyéb, sok látogatót vonzó esemény, s nem szeretnék, hogy ütközzenek a programok.

Mivel az idő sürget, a szervezők várhatóan május közepén hozzák meg a végső döntést, megtartják-e vagy sem idén a fesztivált.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)