A mohácsi zátony mintájára teszik rendbe a Bezerédi Duna-ágat a szomszédban

2017. április 23. vasárnap 16:36

A mohácsi zátony mintájára teszik rendbe a Bezerédi Duna-ágat a szomszédban

Több mint félmilliárd forintos pályázati támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park - jelentette be Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Magosi György Dunafalva polgármestere és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.  

Az elkövetkező két esztendőben megvalósuló beruházás befektetés a jövőbe, melynek gyümölcsét a gyerekeink és az unokáink fogják megtapasztalni - mondta Zsigó Róbert a Dunafalván tartott sajtótájékoztatón.

Ismertették, hogy „A Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja"című projekt 335.000.000 forintot nyert el, melynek tervezett befejezési dátuma: 2019. 06. 30-a valamint, „A Dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei tavak rehabilitációja kotrással, bioremediációval, kisműtárgy építéssel, cserjeirtással" című projekt 185.300.000 forintos támogatásban részesültek, kivitelezési munkájuknak várható befejezése 2019. 10. 31-e.

Zsigó Róbert a projektek részletes ismertetése során elmondta: a páratlan természeti környezet a mindennapi élet részét képezi a bajai és bácskai térségben; cél a természeti értékek megőrzése. Kiemelte, hogy az elkövetkező két esztendőben megvalósuló beruházás befektetés a jövőbe, melynek gyümölcsét a gyerekeink és az unokáink fogják megtapasztalni.

Magosi György megjegyezte: erdészként jól ismeri a területet. Hangsúlyozta, a beruházások eredményeképp a falu visszakapja a vízi életet. Az érintett terület korábban a dunafalvai önkormányzat birtokában állt, majd a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megvásárolta és így vehette kezdetét a fejlesztés.

Závoczky Szabolcs kifejtette: a pályázatok lehetővé teszik, hogy segítségükkel fontos élőhelyeket lehessen megmenteni, így helyreállhatnak a hajdani természetes állapotok. A tájidegen fafajok helyét őshonos fajok válthatják fel.

A dunafalvai beruházás a természetmegőrzésen túl a helyi lakosságot is szolgálni fogja; példaként a korábbi években megvalósult Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációs projektet említette. Az összesen több mint félmilliárd forint értékű beruházások nagyban elősegítik a táj eredeti értékeinek helyreállítását és megőrzését.

EQM - MTI