A Mohácsi Vasöntödében készülnek a Lánchíd régi-új kandeláberei

2022. május 25. szerda 13:38

A Mohácsi Vasöntödében készülnek a Lánchíd régi-új kandeláberei

A felújítás során a hídkandeláberek 1914-es megjelenéséhez nyúltak vissza, és a híd múltjához és hiteles tovább éléséhez méltó állapot kialakítását tűzték ki célul. Ezért - örökségvédelmi szakemberek bevonásával - a 32 hídkandelábert háromágú formában gondosan rekonstruálják és újra öntik, míg a 12 parti, a 8 pilon- és 4 eredeti, Széchenyi-korabeli nagy kandelábert a szakértők restaurálják, számolt be róla a magyarepitok.hu

 

 
A kutatások eredményeként aprólékos munkával tervezték meg és készítették el a fenti felsorolásban első helyen említett 32 kandeláber munkáihoz szükséges öntőmintákat, amelyek felhasználásával a mohácsi öntödében gyártják a világítóoszlopok vasszerkezetét.


A vasöntödében a híd hosszú történelme során használt technológiákhoz hasonlóan, de modern eszközökkel folyik a munka.

Úgynevezett homokszekrényekben először az öntőminták segítségével a kandeláberelemek negatív formáját hozzák létre, ezt követően homokból készült magminta behelyezésével alakítják ki a belső üregeket is.

Az öntvényhez szükséges alapanyagot indukciós kemencékben melegítik, és ha a minősége megfelelő, 1400 fok körüli hőmérsékleten lecsapolják és üstökbe töltik az olvadékot. Innen öntik át a vasat a homokszekrényekbe, majd miután azok lehűlnek, kiveszik a kész vasöntvényeket, amelyek még egy gondos felülettisztítást követően kerülnek elszállításra az üzemből.

Mind a restaurált, mind az új vasöntvény kandeláberek a Lánchíd kékesszürke színére festve kerülnek majd vissza régi-új helyükre, eltekintve a négy Széchenyi-korabeli nagy kandeláberektől, ahol az eredeti, bronz felület látszik majd.

Mindemellett a világítóoszlopok nemcsak külsejükben újulnak meg: az eddigi nátriumlámpás megoldás helyett modern és energiatakarékos LED világításúvá alakítják őket.

 

Forrás: magyarepitok.hu - Fotó: magyarepitok.hu/Nagy Mihály