A mohácsi csata rekonstrukciós lehetőségeit veszik számba az új kutatási eredmények alapján

2018. június 06. szerda 09:06

A mohácsi csata rekonstrukciós lehetőségeit veszik számba az új kutatási eredmények alapján

Izgalmas és sokrétű szempontrendszerrel és megközelítési módokkal veszik górcső alá az 1526-os mohácsi csatateret azon a szakmai értekezleten, amelyet a Janus Pannonius Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem szervez szombaton a pécsi Csontváry Múzeumban (Janus Pannonius utca 11.). A tudományos találkozó célja, hogy számba vegye az 1526-os mohácsi csata rekonstrukciós lehetőségeit az újabb terepi kutatások tükrében. 


Újabb leletek pedig szép számmal vannak: összességében több ezer került elő a mohácsi csata egykori színhelyén, Majs határában, ahol régészek irányítása mellett a közelmúltban három alkalommal is fémkeresőkkel kutatták a területet.

- A mohácsi csata kutatásának egyik alapvető problémája, hogy a történeti források szemtanúk beszámolóin alapulnak, így azok nem adnak teljes rálátást az eseménysorra, a történészek által megrajzolt csatatérképek között nincs két egyforma - mondta akkor Gáti Csilla, a JPM régészeti osztályának régész-főmuzeológusa, a szakmai hétvége egyik főszervezője. Hozzátette, hogy a feltételezett helyszínen a csata maradványait a hadirégészet módszereivel próbálták meg tisztázni.

 

A Majs észak-keleti határában található mintegy ötvenhektáros területről előkerült leletek többsége a mohácsi csatához kapcsolódik.
Puska- és ágyúgolyók, páncél- és fegyvertöredékek, fokos, sarkantyú, nyílhegyek, tűzgyújtó eszköz, korabeli török és magyar pénzérmék, valamint feltehetően egy bronzból készült ágyú egy néhány centiméteres darabja is előkerült a földből. A kutatók ezen kívül számtalan római kori leletre, többek között pénzérmékre, kisebb fém dísztárgyakra is bukkantak.

A fémkeresős kutatás célja, hogy a mohácsi csata 2026-os ötszáz éves jubileumára komplex leletanyag álljon elő és hogy az ütközet központi helyszínének, illetve azon belül például az egyes hadtestek mozgásának meghatározásához is közelebb kerüljenek.

A szombati szakmai értekezlet elsődlegesen a régészeti kérdések tisztázásához kíván hozzájárulni. Az elhangzó előadások és beszélgetések a szervezők reményei szerint fórumot nyújtanak az ütközet topográfiai viszonyaival és lefolyásával kapcsolatos régi és újabb nézőpontú elemzések összevetéséhez, továbbá lehetőséget kínálnak a csatatérhez kapcsolódó régészeti-, történeti-, valamint a hadszíntérre vonatkozó kutatások ismertetésére.

A fórumon való részvétel díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges. A részvételi szándékot a szervezők a [email protected] címre kérik jelezni 2018. június 7-ig.

 

Forrás: EQM-JPM