A komlói és a mohácsi romák is kiakadtak, hogy a balliberálisok utcára tették a 100 Tagú Cigányzenekart

2021. március 02. kedd 11:19

A komlói és a mohácsi romák is kiakadtak, hogy a balliberálisok utcára tették a 100 Tagú Cigányzenekart

Szomorú nótaszó közben hagyta el erzsébetvárosi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar február végén. A Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas, a világ számos pontján ismert együttes tizenkét éven át használta a Budapest VII. kerületében található ingatlant, ahonnan a városrész balliberális vezetése - élen a polgármesterrel, Niedermüller Péterrel - lényegében kilakoltatta őket. Kovács István, Mohács ikonikus zenésze felháborítónak tartja a történteket. Videóban üzent Orsós Ferenc, a Komlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület vezetője.


Úgy tűnik, a Demokratikus Koalíció (DK) erzsébetvárosi polgármesterének nemcsak a fehér, keresztény, heteroszexuális emberekkel van baja, akiket egy televíziós adásban rémisztő képződménynek nevezett, hanem a 100 Tagú Cigányzenekarral is. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a polgármester ténykedésének köszönhetően a Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttest kilakoltatták abból a Wesselényi utcai házból, ahol több mint egy évtizede működött a próbahelyük.

A zenekart a jobboldali vezetésű Budafok-Tétény, azaz a XXII. kerület fogadta be, a napokban pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentette: segítenek alkalmas ingatlant találni, így biztosítva az együttes jövőjét.

Európa egyetlen zsidó televíziójának is távoznia kell

Erzsébetváros balliberális vezetése a 100 Tagú Cigányzenekar mellett Európa egyetlen zsidó televízióját, a Heti TV-t is kirúgta a kerületből. Az önkormányzat ugyanis felmondta az ingatlanhasználati szerződést a médiumot működtető céggel. Az indoklás szerint másként kívánják hasznosítani az ingatlant, amely - a 100 Tagú Cigányzenekar egykori otthonához hasonlóan - szintén a Wesselényi utcában található.

Kovács István, az ismert mohácsi bőgős tizenöt éven keresztül volt a 100 Tagú Cigányzenekar elnökségi tagja, így érthetően a szívén viseli zenésztársai sorsát.

- Felháborítónak tartom az erzsébetvárosi önkormányzat negatív hozzáállását. Nem szabadna belekeverni a politikát a zenei világba. Az autentikus cigányzenét ápolni kell, hogy ne veszítsük el a kultúránk egy értékes részét. Sajnos a huszonnegyedik órában vagyunk - fogalmazott lapunk munkatársának.

Kérdésünkre elmondta, érthetetlen számára, hogy miért bánik méltatlanul a VII. kerület vezetése az együttessel.

- Megható volt, ahogy zeneszó kíséretében elszállították a rendkívül értékes hangszereket a Wesselényi utcából. Azzal, hogy Budafok-Tétény befogadta a zenekart, jó helyre kerültek, de mindent megteszek annak érdekében, hogy végleges otthonra leljen a zenekar - szögezte le Kovács István.




Az együttest megalázása ellen Orsós Ferenc, a Komlói Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesület vezetője, az Országos Roma Önkormányzat képviselője is tiltakozott, valamint szolidaritását fejezte ki a közösségi oldalra feltöltött videóban.


M. B.