A Kölkednél elfogott szír embercsempészt is letartóztatták

2020. január 06. hétfő 15:15

A Kölkednél elfogott szír embercsempészt is letartóztatták

A Pécsi Járásbíróság hétfőn egy hónapra elrendelte H.H.A. szír állampolgár gyanúsított letartóztatását embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

A rendelkezésére álló adatok szerint a gyanúsított szír állampolgár férfi 2020. január 3-án 18 óra 50 perckor lépett be Hegyeshalomnál Ausztria irányából Magyarország területére az egy osztrák honosságú gépjárművel.

Ugyanezen a napon 5 fő szír állampolgárságú illegális bevándorló személy Kölked település környékén tartózkodtak azért, hogy őket a terhelt felvegye és gépkocsival Nyugat-Európába szállítsa.

A gyanúsított 22 óra után érkezett Kölked térségébe, a gépjárműbe az illegális bevándorlók ellátásához szükséges élelmet, ivóvizet, pokrócot pakolt.

A gyanúsított az 5 fő magát szír állampolgárnak valló illegális bevándorlónak Magyarország területén keresztül Nyugat-Európába való szállításához, az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő illegális átlépéséhez kívánt segítséget nyújtani.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított- szabadlábon hagyása esetén - megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást veszélyeztetné, így különösen tárgyi bizonyítási eszközt, elektronikus adatot megsemmisítene, meghamisítana vagy elrejtene.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék