A Dombay-tónál gyakorlatoztak hétvégén a Baranya megyei mentőszervezetek

2021. október 18. hétfő 17:03

A Dombay-tónál gyakorlatoztak hétvégén a Baranya megyei mentőszervezetek

Dombay-tó 2021 néven tartottak minősítő gyakorlatot október 16-án Baranya megyei mentőszervezetek részére.

 

 

„A Baranya Megyei Védelmi Bizottság együttműködési- és katasztrófa elhárítási gyakorlata a mentőcsoportok gyakoroltatására és az MVB Katasztrófavédelmi Munkacsoport állományának felkészítésére is kiváló alkalmat teremt." - hangsúlyozta Mácsai Antal tűzoltó ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

„Továbbá a gyakorlathoz kapcsolódóan a térség települési mentőcsapatai az alapvető vízkár, valamint viharkár elhárítási tevékenység követelményeit teljesítik a Nemzeti Minősítés keretében."

A gyakorlat elsődleges célja az volt, hogy a védekezésben résztvevő szervezetek közötti együttműködés egy esetleges káreset kapcsán minél hatékonyabban, gördülékenyebben történhessen. Ehhez szükség van a védekezésben együttműködők közötti gyorsabb információáramlásra, reagálási képességük továbbfejlesztésére, valamint az erőátcsoportosítások gyakorlására.

 

A terepgyakorlat keretében 18 mentőszervezet több mint 100 fővel a feltételezések szerint a térséget ért elemi csapás felszámolását, a további károk bekövetkeztének megelőzését végezte. A heves esőzés, vihar következtében a Dombay-tó völgyzárógátja megsérült, a mentési munkákat az utakra és a kárterületre dőlt fák nehezítik. A több napja folyó mentési műveletben a hivatásos szervek irányítása mellett bekapcsolódtak az önkéntes mentőszervezetek, valamint a területvédelmi tartalékos katonák is.
homokzsák pakolás

A gyakorlat során, több helyszínen, számos mentési és kárelhárítási feladattal néztek szembe a résztvevők. A vizek kártételei elleni védekezés feladati mellett a teljesség igénye nélkül; a vízről-, vízből mentést, víz alatti roncs kiemelését és veszélyes fák eltávolítását is gyakorolták a mentőszervezetek tagjai.

Október 16-án, az Újraélesztés világnapján a Vöröskereszt, valamint az Országos Mentőszolgálat mentőápolóinak irányításával 50 egyidejű újraélesztést is gyakorolhattak a résztvevők, amivel bekapcsolódtak a nemzetközi kezdeményezésbe.
újraélesztés gyakorlása

Egy héttel ezelőtt, október 13-án a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja volt. Ez, és a Dombay-tónál rendezett gyakorlat hívja fel a figyelmet arra, hogy bár a katasztrófákat nem akadályozhatjuk meg, megfelelő felkészültséggel védekezhetünk ellenük. Mácsai Antal tűzoltó ezredes záró gondolataiban köszönetét fejezte ki a gyakorlatban résztvevő együttműködő szervek-, valamint a lakosság védelme érdekében önkéntes szerepet vállaló önkéntes mentőszervezetek állományának.

Forrás: Katasztrófavédelem