A Deák térre várják hétvégén a tamburamuzsika kedvelőit, jön a fesztivál

2024. június 13. csütörtök 12:20

A Deák térre várják hétvégén a tamburamuzsika kedvelőit, jön a fesztivál

Szombaton immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Mohácsi Tamburafesztivált, idén - kézműves vásárral egybekötve - a Deák téren.

 

Mohács zenei életében jelentős szerepet játszik a tamburamuzsika, melynek örökségét az idők során kialakult, többnyire kedvtelésből zenélő zenészdinasztiák ápolták és ápolják a mai napig.

Játékuk az ország minden részébe elvitte már és elviszi napjainkban is Mohács jó hírét, de az idelátogatók is számos alkalommal hallhatják, hogyan pengetik ezt a népi hangszert a helyi zenészek.

Napjainkban öt-hat együttesben mintegy ötven zenész játszik Mohácson. Az ő dédelgetett álmuk valósult meg sokak összefogásával és támogatásával 2007-ben, amikor első alkalommal rendezték meg a Mohácsi Tamburafesztivált.

Az évről évre megtartott rendezvény egy mohácsi tamburás, Apró Zsófia ötlete volt, aki azért szorgalmazta egy önálló fesztivál létrehozását, hogy méltóképpen lehessen ünnepelni és népszerűbbé tenni városunk hosszú időre visszanyúló zenei hagyományát.

Az elképzelés támogatókra talált, s ennek köszönhetően idén már a tizenhetedik alkalommal szervezik meg a tamburások jeles eseményét, amelyen eddig közel nyolcvan zenekar vett részt Mohácsról és környékéről, Magyarország más tájegységeiről, valamint Horvátországból és Szerbiából.

A fesztiválnak ezúttal is a Deák tér ad otthont, ahol szombaton este kilenc órától Délszláv táncház kezdődik a Zora zenekarral.

Vasárnap a délután négy órakor elhangzó köszöntőt követően kezdődik a tamburazenekarok műsora.

A résztvevő zenekarok:


Versendi Kovács József és zenekara
Lánycsóki Tamburazenekar
Orkestar Planina
Danubia Tamburazenekar
Orkestar Glasovi

A belépés ingyenes!

 

 

 

 Képünk archív felvétel, az egyik korábbi fesztiválon készült.

EQM