"60 év az úton" címmel a Pándy Kálmán Otthon tartott jubileumi rendezvényt

2013. június 26. szerda 18:17

Mohácson a Pándy Kálmán Otthon hat évtizede gondoskodik a rászoruló emberekről. A kerek évforduló alkalmából nemzetközi konferencia, illetve a társintézmények lakói alkotta művészeti csoportok részvételével nagyszabású kulturális találkozó házigazdája volt júniusban két napig az intézmény.

Alig két éve a Mohács-Kölked Református Társegyházközség a fenntartója a Pándy Kálmán Otthonnak, s így első nap a konferencia áhítattal kezdődött, melyet Wébel Zsolt mohácsi református lelkész tartott. A tanácskozást Szekó József polgármester nyitotta meg, köszöntve a megjelentek soraiban Asztalosné Zupcsán Erikát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkárát, Czibere Károlyt, a Magyar Református Szeretetszolgálat irodavezetőjét, valamint a társintézmények képviselőin kívül a Németországból, Franciaországból és Hollandiából érkezett előadókat.

Kolutácz Györgyné intézményvezető az otthon hatvan év alatt történt változásainak főbb állomásait ismertető tájékoztatójában tudatta, hogy az 1950-es évek elején lakásoknak készült tíz négyszintes lakóépület közül 1953-ban nyolc ingatlant, 68 lakással jelölt ki az akkori szakminisztérium szociális otthonnak. Akkor a helyi 200 idős mellett a fővárosból áthelyezett további 600 főt helyeztek itt el.

Kezdetben a gondozást 60 dolgozó, közöttük 4 szakképzett és 24 szakképzetlen nővér végezte, az alagsorban lévő mosodában hat nő kézzel mosott. Az 1956-os jeges árvíz nehéz időszaka volt az otthonnak is, a fedél nélkül maradt mohácsi családoknak egy épületet kellett átadniuk. Az árvíz járványt hozott, a kórház zsúfoltsága miatt nem tudta fogadni az otthon betegeit, abban az évben 96 halottjuk volt.

Többszöri fenntartó váltás - volt a megyetanács, a város, a kistérség is működtető - közben folyamatosan fejlődött, komfortosabb lett az intézmény: 1990-ben szüntették meg a ketreceket, a zárt osztályt és az elkülönítőt. Megoldották, hogy az addigi nagy létszámú, kórházi jellegű szobákban élt gondozottakat barátságosan berendezett szobákban, külön helyezték el a pszichiátriai betegeket és az értelmi fogyatékosokat. A tetőtérben közösségi helyiséget, tornatermet, zeneterápiás termet, kreatív műhelyt alakítottak ki. 52 személy nagyobb önállóságot kapva lakóotthonban él.

Kolutácz Györgyné a beszámolójában hangsúlyozta: „Az otthon egykori megőrző funkcióját felváltó, támogató, személye szükségleteket, igényeket figyelembe vevő, az intézményben egyenrangú félként elfogadó ellátási formát igyekeztünk, és igyekszünk megteremteni. Különös fontosságot tulajdonítva annak, hogy a lakók és munkatársak között partnerviszony alakuljon. Törekvésünk, hogy a tárgyi feltételek megváltoztatása mellett a segítők folyamatos szemléletváltozása is megtörténjen."

További tervekről is szólt, mint mondta „Álmaink között még több a lakóotthonhoz hasonló, 2-4 fős támogatott lakhatási forma, valamint védett munkahely, támogatott foglalkoztatás, illetve a számunkra is elérhető normál munkahely szerepel."

A Fővárostól Őrbottyánig az ország minden részéből, összesen 15 településről Mohácsra érkezett társintézmények képviselői Asztalosné Zupcsán Erika tájékoztatásában egyebek mellett a szociális rendszer megtörtént átalakításának fontosságáról hallhattak. Czibere Károly irodavezető a szociális szolgáltatások szabályozásának aktuális kérdéseiről beszélt. Hans Rock a németországi szociális ellátórendszert mutatta be, az ottani integrációt, kitagolást, finanszírozást, és a foglalkoztatási lehetőségeket ismertette. Marc Urban a franciaországi, míg Arie Versluis a hollandiai ellátórendszer keretében végzett munkát ismertette meg a jelenlévőkkel.

A napot a Pándy Kálmán Otthon lakóinak a zsúfolásig telt Moziban tartott, nagy sikert aratott változatos előadás csokra zárt, míg másnap húsz hazai településről érkezett művészeti csoport részvételével egész napos kulturális találkozó keretében mutatkoztak be a táncosok, énekesek, vers- és prózamondók, színjátszók, bábjátékosok.

Képünkön: A nemzetközi konferencia résztvevői a városháza dísztermében.

B. M.