Megszabadulnak a pazarló ppp-fejlesztések terheitől az egyetemek

2021. december 20. hétfő 17:00

Megszabadulnak a pazarló ppp-fejlesztések terheitől az egyetemek

Jelentős segítség a felsőoktatási intézmények gazdálkodásában, hogy mindegyik mentesül az épületfejlesztéseikhez a baloldali kormányok által 2010 előtt megkötött, hátrányos finanszírozási konstrukciók, ppp-szerződések tetemes adósságterhei alól - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-t. 

 

 

Az idén lezáruló folyamat végére mintegy ötven kiváltás történik meg csaknem 150 milliárd forint értékben. A kormány következetes egyetemfejlesztési törekvései keretében sokféleképpen támogatja a hazai felsőoktatási intézményeket; az év végéig újabb csaknem 50 milliárd forinttal csökkenti az egyetemek terheit, külső adósságállományát.

A támogatás kilenc intézmény - a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem - gazdálkodását könnyíti meg, teszi kiszámíthatóbbá - közölték.

A baloldali kormányok által megkötött, elhibázott és pazarló ppp-szerződések nagy pénzügyi terhet jelentettek az intézmények számára - olvasható a közleményben. Adósságaiktól megszabadulva az intézmények több fontos beruházást tudnak elindítani az oktatási színvonal emelése érdekében. A képzések korszerűsítését, versenyképesebbé tételét a kormány az európai élmezőnyébe tartozó felsőoktatási fejlesztési ráfordításokkal támogatja - tették hozzá.

A közleményben idézték Bódis Józsefet, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárát: "A felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Az egyetemi modellváltás, a teljesítményalapú finanszírozás bevezetése mellett erre szolgál a megörökölt konstrukciók kiváltása is. Tavaly és idén így több mint 300 ezer négyzetméter nettó alapterületű épület kerül a felsőoktatási intézmények tulajdonába.

Az intézkedések éves szinten közel 10 milliárd forint megtakarítást eredményeznek a bérleti és szolgáltatási díjakban."

MTI