Életműdíjat kapott a pécsi sebész, dr. Kalmár Nagy Károly

2022. szeptember 28. szerda 12:16

Életműdíjat kapott a pécsi sebész, dr. Kalmár Nagy Károly

A transzplantáció területén végzett több évtizedes munkássága elismeréseként Németh András-díjjal tüntette ki a Magyar Transzplantációs Társaság dr. Kalmár Nagy Károly klinikai főorvost, a PTE Klinikai Központ sebészét, 2019-ig a Sebészeti Klinika osztályvezető főorvosát, akinek vezetésével 1993-ban megalakult a Pécsi Transzplantációs Osztály. Nevéhez fűződik az első pécsi vesetranszplantáció, az országban elsőként Pécsett végzett, úgynevezett non-heart-beating donáció, valamint a Magyarországon először, szintén a baranyai megyeszékhelyen végrehajtott hasnyálmirigy-transzplantáció is. 

 

Az díj átadására a Magyar Transzplantációs Társaság (MTT) XXIII. Kongresszusán került sor, melyet 2022. szeptember 8-10. között tartottak Balatonalmádiban. A Németh András-díj a Magyar Transzplantációs Társaság életműdíja, mellyel az MTT vezetősége a transzplantáció területén végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként oszt ki évről évre.

Dr. Németh András professzor (1924-1999) a magyarországi dialízis és vesetranszplantáció úttörője volt, 1962-ben ő végezte el az első magyarországi veseátültetést.

„Dr. Németh András kiváló, egyben rendkívül sokoldalú ember volt, ahol tudta, segítette a fiatal kollégákat. Az általa végzett 1962-es veseátültetés nem csak Magyarországon volt példa nélküli: ez volt az első sikeres vesetranszplantáció a Rajnától keletre" - mondta el dr. Kalmár Nagy Károly, aki személyesen is ismerte a professzort, és örömmel fogadta az egykori mentorának nevét viselő elismerést.

Mint fogalmazott, a Német András-díj 40 év munkáját reprezentálja, mely alatt közel 900 transzplantációt végzett. Megjárta Angliát is, Pécsett három évtizede dolgozik, itt mintegy 680 szervátültetés kötődik a nevéhez.

„Büszkék lehetünk a pécsi transzplantáció teljesítményére. 1993. szeptember harmadikán végeztük az első pécsi vesetranszplantációt, 1995-ben pedig Magyarország első, úgynevezett nem dobogó szíves (Donation after Circulatory Death, DCD) donációját.

Utóbbi forradalmi újításnak számított: a beteg nem az agyhalál állapotában volt, mely során a szervek működése a megfelelő rendszerekkel bizonyos ideig fenntartható, hanem összeomlott a keringése, megállt a szíve.

Ilyen beavatkozásokat 1997-ig lehetett végezni Magyarországon, ekkor viszont változott a jogszabályi környezet, és azóta nem lehet ilyen beavatkozást végrehajtani hazánkban. Nyugaton, például Angliában, Hollandiában meghonosodott ez a módszer, segítségével mérsékelni lehet a várólisták hosszúságát" - fogalmazott a főorvos.

Dr. Kalmár Nagy Károly megjegyezte, Magyarországon Pécsett végeztek először kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantációt is 1998. október 29-én, 2001-ben országos szinten elsőként a pécsi klinikán zajlott le élődonoros laparoszkópos vesekivétel, ez már egy szofisztikáltabb műtéti eljárás volt a korábbihoz képest.

A pécsi klinikán 2017-ben végezték el az 1000. szervátültetést, mely egy vesetranszplantáció volt.

 

Forrás: PTE