Varga Mihály: a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés

2023. május 25. csütörtök 15:36

Varga Mihály: a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés

A tegnapi napon a kormány nem ülésezett, de a költségvetés témája indokolja, hogy tájékoztassák a közvéleményt - tájékoztatott a mai kormányinfó elején Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter ezután bemutatta a költségvetést, melyet a Pénzügyminisztérium a héten átadott a Költségvetési Tanács részére véleményezni.

- Háborús időket élünk, az elhibázott brüsszeli szankciós politika Magyarországot is érinti - fogalmazott Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta: eddig elért eredményeinket nem hagyjuk veszni, ezért olyan költségvetésre van szüksége, ami megvédi a magyar embereket.

Varga Mihály kiemelte: a jövő évi költségvetés ezért védelmi költségvetés. A miniszter szerint ennek megfelelően több forrás jut a védelmi kiadásokra, a családtámogatási rendszer átalakul, de megmaradnak az adókedvezmények, és a megőrzik a nyugdíjak értékét és a 13. havi nyugdíj folyósítását biztosító forrást is betervezték a jövő évi büdzsébe.


Megerősítik a honvédelmi alapot

- Az ország fizikai biztonsága mindennél fontosabb. Ezt szolgálja a honvédelmi alap megerősítése - mondta. A következő évben úgy terveznek, hogy 1300 milliárd forint lesz ez a kiadás, amely már meghaladja a bruttó hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.

A kormány célja, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, és a határokat tudjuk biztonságban. A migrációs hullámok ugyanis újra és újra elérik Magyarország határait.

- Az elhibázott brüsszeli szankciós politika következményeként egész Európában megemelkedtek az energiaárak. A 2023 óta fenntartott rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az unión belül. Ennek fenntartása érdekében jövőre is megmarad a rezsivédelmi alap, amelynek célja, hogy a kormány védelmet nyújtson a kiszámíthatatlan világpiaci energiaárak emelkedésével kapcsolatban - mondta a tárcavezető. Ennek fenntartása az extraprofitadóból és más bevételi forrásokból származik. A miniszter elmondta: továbbra is elvárják, hogy azok a cégek, amelyek a háború következtében extraprofitra tesznek szert, hozzájáruljanak a többletköltségekhez.

A 2024-es költségvetésben megkezdik ezen plusz terhek kivezetését.

A gazdaság növekedése a tavalyi évben 4,6 százalék volt. A kormány célja hogy ez továbbra is folytatódjon. Ezt a háború és a szankciók befolyásolják. Idén ez a szám 1,5 százalék, de 2024-re ez javulhat, nagyjából 4 százalékra becsülik.

A pénzügyminiszter kifejtette: 2010 óta pénzügyileg stabilizálódott Magyarország, csökkenő pályán az államadósság, bár ennek dinamikáját a háború és a járvány lelassította, de fenntartják azt a céljukat, hogy 2022-ben 3 százalék alatt legyen az államháztartás hiánya.

Az államadósság 66,7 százalékra fog csökkenni jövő év végére a Pénzügyminisztérium tervei szerint.

- A 2024-es költségvetés 255 milliárdos központi tartalékkal is rendelkezik - mondta a miniszter.

- A családtámogatási rendszernél jelentős előrelépést tervez a kormány - vetítette előre a miniszter, azt is leszögezve, hogy marad az inflációkövető nyugdíjemelés is.

Célunk, hogy Magyarország védelmet nyújtson a családoknak, a nyugdíjasoknak, megvédjük a munkahelyeket és a rezsivédelmet.

EQM