Hivatalosan is a Húrok királynője Muck Éva - a világ legjobb női basszusgitárosának választották

2017. február 10. péntek 08:45

Hivatalosan is a Húrok királynője Muck Éva - a világ legjobb női basszusgitárosának választották

Videó! Február végén kislemeze, majd májusban önálló nagylemeze jelenik meg a lánycsóki kötődésű Muck Évának, aki 21 évesen megnyerte az Amerikában első alkalommal megrendezett "Húrok királynője" versenyt, amelyen a világ legjobb női basszusgitárosát keresték. 

Muck Éva igazi zenész családban született, édesanyja Király Éva énekesnő, édesapja a lánycsóki születésű, „Muki", azaz Muck Ferenc szaxofonművész. Utóbbit talán be sem kellene mutatnunk, hiszen számtalan hazai előadó és zenekar mellett több száz lemez és koncert közreműködőjeként ismerhette meg a közönség. Dolgozott többek között a Tankcsapdával, az LGT-vel, a Hungáriával, az Omegával, Komár Lászlóval, Katona Klárival és Zámbó Jimmyvel is.

Így tehát majdhogynem biztos volt, hogy két fiú ikertestvérével együtt Éva is a zenében indul el. Nyolcévesen mindhárman zongorázni kezdtek tanulni, majd pár évvel később kiválasztották a második hangszerüket. Éva 13 évesen, lázadásból a basszusgitárt választotta.

MUCK ÉVA - APUVEDDMEG (WELLHELLO B.A.S.S. VERSION)

- Akkor szerettem meg igazán a hangszert, amikor Szappanos "Szapi" Gyurinál kezdtem el basszusgitározni. Amellett, hogy szakmailag kifogástalan, még hihetetlen motiváló erőt is jelentett számomra. Az évek alatt többször jártam külföldön különböző produkciókkal: Los Vivancos (ES), Eva Cassidy Musical (UK), Robbie Williams Tribute Band (UK), míg Magyarországon olyan nevekkel állhattam egy színpadon, mint Török Ádám, Alapi István, Hirleman Bertalan, Németh Károly, Köves „Pinyó" Miklós, a teljesség igénye nélkül.

Éva úgy döntött beküldi a videóját az Amerikában első alkalommal megrendezett "Húrok királynője" versenyre 20015-ben, ám a végeredményre nem számított.

- Megnyertem a világversenyt, amelyet egyik kedvencem, Nik West rendezett meg. A zsűriben olyan hírességek szerepeltek, mint Jennifer Batten, Orianthi vagy Radical Classical. Néhányan meg is írták véleményüket a játékomról és a nemzetközi megmérettetés pozitív visszhangjára alapozva saját dalszerzésbe kezdtem.

A sulikban is jól nyomja

2016-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán Andragógia alapszakos diplomát szerzett. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és médiatudomány mesterszakán tanul. 

2016 őszén már Nik West basszusgitárosával állhatott egy színpadon világkörüli koncertsorozatának budapesti állomásán, majd az NKA Cseh Tamás Programjának 2017-es évadának támogatottjaként lehetősége nyílt, hogy felvehesse első önálló lemezét.

Az élet nem áll, Éva jelenleg is gőzerővel folytatja a munkát és további lemezekkel készül a nagyközönségnek.

- Február végén jelenik meg Born Free című kislemezem. A nagylemez májusban várható. Legközelebb március 4-én lépek fel Szolnokon, ahol Jammal-lal duóban saját számaimat és feldolgozásokat játszunk majd.

 

Erdélyi Bianka - Fotó: Facebook