Tényleg aranyáron adják a lángost a Balatonnál? Megnéztük, mi a helyzet

2022. július 02. szombat 15:56

Tényleg aranyáron adják a lángost a Balatonnál? Megnéztük, mi a helyzet

Ahogy az borítékolható volt, a nyári szezon kezdetén a balliberális újságokat, hírportálokat elárasztották a méregdrága Balatonról szóló cikkek. Az írásokban - már megszokott módon - a több ezer forintos lángosokkal riogattak. Egy napra elugrottunk hát a tó déli partjára, hogy megnézzük, mennyiért is juthatunk hozzá a közkedvelt ételhez. Meg persze azért csobbantunk is a vízben.


Célpontnak a pécsiek, baranyaiak egyik kedvelt helyét, Fonyódot néztük ki, időpontnak pedig június utolsó hetének egyik hétköznapját választottuk. Abban bíztunk, hogy ebben az időszakban már igazi strandidő lesz, de a tömeggel még nem kell számolni.

Így is lett.

A reggeli vonaton kényelmesen el lehetett férni, és az állomáshoz közeli strandon is könnyen találtunk árnyékos helyet.

A belépőjegy 2800 forintba került három felnőtt és egy gyerek részére. Cserébe kulturált körülményeket kaptunk, csapatunk legkisebb tagja pedig élvezhette a vizes játszóteret.

Délben aztán eljött az igazság pillanata: elindultunk a móló melletti térre, ahol egymást érik az éttermek. A sima lángost az egyik helyen 950 forintért kínálták, ha már sajt vagy tejföl is kerül rá (netán mindkettő), akkor általában 200-300 magyar pénzzel kérnek többet érte a különböző falatozókban.

Egyik ismerősünk kicsit arrébb, Balatonmáriafürdőn 900 forintért evett egy feltét nélküli lángost. Tapasztalataink szerint emelkedtek az árak tavalyhoz képest, de semmiképpen sem általános, hogy ilyen ételt csak több ezer forintért lehet enni, mint azt egyes orgánumok híresztelték az elmúlt időszakban.

Persze, a lángoson túl is van élet, és ez is drágább, mint egy évvel ezelőtt volt. Pizzát 2630 forintért kaptunk, a gyerekeknek szánt menü ára 1750 forint volt. Egy korsó csapolt Pécsi Prémium Lager sörért 950 magyar pénzt szurkoltunk le. A strandon egyébként ugyanennyit kértek a Soproniért is. Egy másik helyen a korsó Arany Ászok 750 forintba kerül.

A móló mellett menüt is fogyaszthat az éhes strandoló, a három fogásért 1950 forintot kérnek el.

Összességében elmondható, hogy az élet drágább lett a Balatonon is, de a szabadstrandoknak, vagy éppen az évek óta nem emelt vasúti jegyáraknak köszönhetően - a hosszabb nyaralások mellett - továbbra is adott a lehetőség a viszonylag pénztárcabarát egy-egy napos fürdőzésekre is.

Palotás Péter