Orbánt a választók 26, Bajnait 15 százaléka látná kormányfőként

2012. október 31. szerda 15:24

Orbánt a választók 26, Bajnait 15 százaléka látná kormányfőként

A választók 26 százaléka Orbán Viktort, 15 százaléka Bajnai Gordont, 5 százaléka Mesterházy Attilát, míg 3 százaléka Gyurcsány Ferencet látná szívesen Magyarország kormányfőjeként a Századvég október végén készített közvélemény-kutatásának eredménye szerint.

A Századvég Alapítvány az október 24. és 29. között, ezer felnőtt megkérdezésével készült felméréséről szerdán tájékoztatta az MTI-t. Eszerint a megkérdezettek 23 százaléka valaki mást képzelne el a miniszterelnöki pozícióban, a bizonytalanok aránya pedig ebben a kérdésben 20 százalékos volt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a pártok erőviszonyaiban nem látható jelentős változás: a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos, az MSZP pedig 13 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6, a Jobbiké 9 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 40, a szocialisták 29 százalékon állnak. 19 százalékuk voksolna a Jobbikra, 7 százalékuk az LMP-re, a Demokratikus Koalíciót pedig 3 százalékuk juttatná be a parlamentbe.

A válaszolók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó voksoláson, vagyis nem változott a választási aktivitás egy hónap alatt. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya azonban kis mértékben emelkedett: jelenleg 47 százalékos. Az elemzésben közölt adatok hibahatára 3,2 százalékos.

 

(mti)