Ma utalja a kormány az emelt nyugdíjat és nyugdíjprémiumot

2022. november 11. péntek 07:56

Ma utalja a kormány az emelt nyugdíjat és nyugdíjprémiumot

Ma utalják a bankszámlákra - a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt - a nyugdíjakat - mondta Tállai András Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára az MTI-nek. 

 

 

Kiemelte, az idén októberben az öregségi átlagnyugdíj összege 172 940 forint volt. Egy átlagnyugdíjas a visszamenőlegesen járó emelések és a nyugdíjprémium kifizetésével novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest.

Az idén már harmadszor módosult a nyugdíjemelés mértéke, egészültek ki a nyugdíjak, de a magyar gazdasági növekedés még ebben a helyzetben is lehetővé teszi a nyugdíjprémium kifizetését. Akiknek nincs bankszámlájuk, azok a postai kézbesítési naptár szerint kapják kézhez ezeket az ellátásokat.


Tállai András hangsúlyozta, a juttatások nem csak a nyugdíjasoknak (öregségi, özvegyi nyugdíjasok, árvaellátásban részesülők), hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz plusz pénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is.

Emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjasok megbecsülését a kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte, és már hivatalba lépését követően garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

 

Az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye is lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzék, hanem növeljék is a nyugdíjak reálértékét. A nyugdíjak összege így 2010 óta mintegy 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük pedig mintegy 20 százalékkal erősödött - fogalmazott Tállai András.

Mint mondta, a kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a baloldal által annak idején elvett 13. havi nyugdíjat is. Pedig a baloldal kiszámíthatóságot és nyugdíjemelést ígért az időseknek. Ehhez képest nem tett semmit a magasabb infláció idején. A kormányzásuk alatt többször is előfordult, hogy jelentősen csökkent az átlagnyugdíj értéke. Sőt, 2006 és 2010 között mintegy négy százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke.

 

MTI