Jön az áramár-plafon, hideg élelmiszereket is lehet vásárolni a SZÉP-kártyával

2023. június 19. hétfő 11:53

Jön az áramár-plafon, hideg élelmiszereket is lehet vásárolni a SZÉP-kártyával

Az orosz-ukrán konfliktus eszkalációját láthatjuk, ennek ellenére Magyarország kitart békepárti álláspontja mellett - fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A magyar kormány továbbá új intézkedéseket vezet be a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül, melyekkel elsősorban a vállalkozásoknak kíván segítséget nyújtani. A kormány határozott arról is, hogy ideiglenesen nemcsak meleg élelemre, hanem hideg élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzeket.

 

 

 

A kormány álláspontja az, hogy nem csak magyar nemzeti érdek, hanem mindenkinek az az érdeke, hogy béke legyen - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón.

Hozzátette, a világpolitikában a körülmények aggasztóak, a két nagyhatalom az urántartalmú fegyverek bevetését sem tartja ördögtől valónak, ami szerinte veszélyes eszkalációt indít el a háborúban.

A miniszter elmondta, a legfontosabb, hogy az országnak legyen 2024-re elfogadott költségvetése, mely, emlékeztetett, egy védelmi költségvetés lesz, mely elegendő forrást biztosít ahhoz, hogy Magyarország képes legyen teljesíteni a NATO-vállalásait. Jövőre eléri a GDP 2 százalékát a védelmi képességekre való ráfordítás - jegyezte meg Gulyás Gergely.

Az országnak jelenleg a legnagyobb segítséget az államkötvény és a kincstájegy vásárlása jelenti, a kamatokra bevezetett adók pedig ideiglenesek, a háború végéig tartanak - húzta alá a miniszter.

Kijelentette, minden eszközzel élni kell, ami lendületet tud vinni a gazdaságba, ezért a kormány új intézkedéseket vezet be a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül, melyek révén elsősorban a vállalkozásoknak kíván segítséget nyújtani.

A fő probléma Gulyás Gergely szerint az energiaárak magas szintje, főként a magas áramár, ezért a kormány júliustól a legmagasabb árat 200 euró/megawattban állapítja meg. Ez három szektort érint: a feldolgozóipar, a szálláshely-szolgálatást, valamint a raktározás-szállítást. A miniszter szerint mindez több mint ötezer vállalkozásnak segít majd, és összesen 40 milliárdos kiadást jelent.

Ettől az intézkedéstől az infláció mérséklődését várja a kormány.

A kormány határozott arról is, hogy ideiglenesen nemcsak meleg élelemre, hanem hideg élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzeket, melyre augusztus 1-től december 31-ig lesz lehetőség.

Ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártyák keretét további 200 ezer forinttal megemelhetik.

A gyógyszer forgalmazók és gyógyszergyártókra vonatkozik a gazdaságvédelmi akcióterv harmadik pontja.

A kormány arról döntött, hogy a gyógyszerforgalmazók a 40 százalékos extraprofitadójuk felét leírhatják abban az esetében, ha azt az összeget beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják. A gyógyszergyártók extraprofitadóját a jövő évben megfelezik, ezt már tartalmazta a költségvetés.

A kormány megvitatta Brüsszel legutóbbi döntését a migránskvótákról. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy

Brüsszel döntése elfogadhatatlan és kifejezetten veszélyes, mert meghívót jelent a migránsok számára Európába, Magyarországot pedig kifejezetten hátrányosan érinti.

Most még csak harmincezer migráns betelepítéséről van szó, de ez a szám nőhet, ugyanis a tervek nem tartalmaznak felső határt - közölte Gulyás Gergely.

„Minden szempontból rossz szabályozás", ami meghívót jelent - így jellemezte az M1 kérdésére válaszolva Gulyás Gergely az Európai Unió belügyminisztereiek ülésén elfogadott döntést, a migráció kötelező kvótával történő szabályozásáról szóló tervezetet.

A tervezet értelmében Magyarországnak kéne a menekültügyi eljárások 28 százalékát lefolytatnia, ami aránytalan terhelést jelentene - tette hozzá.

Gulyás rámutatott: a baloldal és a zöld pártok harcolnak azért, hogy a migránsok ellenőrzés nélkül jöhessenek az Európai Unióba.

MTI