Ismét az Országgyűlés előtt a panasztörvény

2023. május 22. hétfő 11:39

Ismét az Országgyűlés előtt a panasztörvény

Interpellációk és azonnali kérdések mellett a köztársasági elnök által visszaküldött panasztörvény is szerepel a napirenden hétfőn, az Országgyűlés háromnapos ülésének első napján.

 

 

A napirend előtt a frakciók képviselői mellett szót kap Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló is.

A határozathozatalokat követően két és fél órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

Az Országgyűlés számos törvény bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját is lefolytatja.

Ezek között szerepel egyebek mellett a büntető törvénykönyv kormánypárti képviselők kezdeményezte, a rágalmazással és becsületsértéssel kapcsolatos módosítása.

Tárgyalják a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosítását. A törvényalkotási bizottság kiegészíteni javasolja az előterjesztést a kompenzációslista-állítás új szabályaival az önkormányzati választáson, valamint rögzítené, hogy az Országgyűlésben és az önkormányzatokban is listáról pótolják a választás előtti utolsó egy évben az egyéni mandátumot vesztett képviselőt.

Vita lesz a törvényalkotási bizottság módosító javaslatáról és jelentéséről, amelyet a köztársasági elnök által az Országgyűlésnek visszaküldött, a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényhez nyújtotta be.

Novák Katalin azt kifogásolta, hogy egy uniós szabályozás kötelező átültetését megvalósító törvényben „idegen test" az alaptörvényben foglalt alapvető értékek védelméről szóló fejezet, amely az elnevezésével szemben nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét, mivel „nem abból indul ki, hogy ezek az értékek nemzeti egyetértés tárgyát képezik". A törvényalkotási bizottság elhagyni javasolja a kifogásolt fejezetet.

MTI