Egyértelműen lefelé mutat a magyar járványgörbe

2020. június 02. kedd 12:49

Egyértelműen lefelé mutat a magyar járványgörbe

Online sajtótájékoztatót tartott a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs. 

 

 

A védekezés jelenlegi szakaszában is fontos az önkéntes jogkövetés - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor ezredes hozzátette: az elmúlt hétvégén pozitív tapasztalatokat szereztek a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése során, minimális számban kellett intézkedniük a rendőröknek.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzési rendszerére már 1979-en regisztráltak, jelenleg 852 felhasználója van. Az elmúlt 24 órában 53-an szegték meg a karantén szabályait - közölte.

A járványgörbe egyértelműen lefelé mutat

A járvány kezdete óta 3921-en fertőződtek meg a koronavírussal. Az elmúlt 24 órában újabb 29-cel nőtt a fertőzöttek száma. Emellett elhunyt 5 idős, krónikus beteg. Ezzel 532-re emelkedett az elhunytak száma - mondta Müller Cecília (képünkön) országos tiszti főorvos a tájékoztatón.

Ezzel szemben viszont 2160-an már meggyógyultak - emelte ki.

Ma Magyarországon az aktív fertőzöttek száma 1229. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.

Jelenleg 427 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

„A járvány egyértelműen lecsengő szakaszban van. A járványgörbénk egyértelműen lefelé mutat. A tendencia egyértelmű" - hangsúlyozta Müller Cecília.

Március elején érkezett a koronavírus

Az influenza-szezon kellős közepén ért a koronavírus-járvány. Az akkor influenza-minták közül pedig utólag egyetlen egy, március 12-i mutatott ki koronavírus-fertőzést - tette hozzá a tiszti főorvos.

Kitér arra, hogy az összes előtte beérkezett influenza-minta, nem tartalmazott koronavírust. Így valóban március 4. lehetett az időpont, amikor a vírus Magyarországra érkezett.

MTI