Az LMP elküldené a "hibát hibára halmozó" Matolcsyt

2013. január 09. szerda 15:34

Az LMP véleménye szerint a 2013-as költségvetést dilettáns módon állították össze, ezért az teljesen megalapozatlan.

Scheiring Gábor, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által remélt bevételek egy része nem fog teljesülni, miközben már most 100 milliárdos pluszkiadás terheli az idei büdzsét.

 

Szerinte az idei költségvetés számos gyenge pontjára derült fény az elmúlt napokban. Példaként említi, hogy az elektronikus útdíj kiépítése körüli bizonytalanságok egy 75 milliárd forintos bevételt tesznek kétségessé, miközben a pénztárgépek tervezett adóhatósági bekötésének csúszása 95 milliárd forint bevételkiesést jelenthet. A 10 százalékos rezsicsökkentési akció pedig 30 milliárd forinttal csökkenti az áfa-bevételeket - hangsúlyozta.

A kormányzat ugyanakkor számos kiadási vállalást tett, amelyek közül a legjelentősebbek: a felsőoktatás számára megígért plusz 30 milliárd forint, a minimálbéremelés átvállalásának 10 milliárd forintos költsége és a távhőszolgáltatók kompenzációjára ígért 52 milliárd forint - sorolta Scheiring Gábor.

Az LMP ezért tájékoztatást szeretne kapni a nemzetgazdasági minisztertől, hogy a kieső, illetve bizonytalanná vált bevételek és az eredetileg nem tervezett kiadások mellett hogyan lesz tartható újabb megszorítások, adóemelések nélkül a költségvetési hiánycél - közölte a képviselő, hozzátéve: a miniszterelnöktől pedig arra várnak választ, hogy mikor meneszti a "hibát hibára halmozó" Matolcsy Györgyöt.

 


(mti)