Kész a taposómalom, amit a világon egyedül már csak Mohácson lehet látni

2015. március 30. hétfő 09:29

Kész a taposómalom, amit a világon egyedül már csak Mohácson lehet látni

A Csele-patak mentén valaha állt 24 malom közül ma már a XIV. században készült Szent Miklós patakmalom az egyetlen, amelyben malomkővel őrölnek. A műemlék most annak a taposómalomnak a korhű másolatával bővült, ami a kutatók szerint a világon is egyedülálló.

- Amikor a patakmalom újjáélesztéséhez a malomépítéssel kapcsolatos szakirodalomban kutakodtam, akkor találtam a taposómalomról szóló írásokra. Elhatároztam, hogy a műemléki környezet méltó hely egy ilyennek a létesítésére is, csak azzal nem számoltam, hogy nem csak taposómalom nem, de úgy tűnik, olyan malomszerkezet sem maradt fenn sehol a világon, ami emberi erővel működik - mondta M. Bugarszki Norbert, a Szent Miklós Vízimalom tulajdonosa.

A Mohácson és térségében fennmaradt egyetlen ipartörténeti műemlék a patakmalom, ami azzal vált igazán ismertté, hogy évente augusztus 20-án a Magyarok Kenyere búzaösszeöntő eseményének a helyszíne. Idén májusban pedig a város jeles tavaszi rendezvényén, Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentjének ünnepén avatják a taposómalmot.

Az Európában egyedüli, működő malom létesítését a malomgazda négyévi kutatómunkája előzte meg. Mint elmondta, a nagyon egyszerű, emberi erővel meghajtott őrlőszerkezeteket szerte a világon időszámításunk előtt 300-környékén, azaz 2300 évvel ezelőtt már alkalmazták. A kimerítő, embert próbáló munka miatt gyakran kínzóeszközként börtönökben használták.

- Amikor valaki hajtja, elindul a taposókerék, ami forgásba lendíti a felső malomkövet, a garatból pedig szépen lassan beleszóródik a búza a kövek közé, elkezdődik az őrlés és hullik a liszt a lisztesládába. Tudom szabályozni a kövek közötti távolságot, azaz a liszt finomságát - ismertette a taposómalom működését a malomgazda.

Magáról a beruházásról elmondta, hogy gyergyószentmiklósi mesterek közreműködésével készült, a malomkövek és a gerendák szintén Erdélyből származnak, illetve a faanyag egy részét az egykori hajómalom építésére létrehozott szervezet ajánlotta fel, miután a dunai malmoknak szánt emlékállítás nem valósult meg.


Képünkön: a Szent Miklós Vízimalom udvarán álló lábaspajtában a dunaszekcsői iskolások ismerkednek a taposómalommal.

B. M.