Élettel töltik meg a Duna-partot: szórakoztató negyed, lakások épülnek, jachtokat is fogadni tudnak

2018. február 01. csütörtök 15:54

Élettel töltik meg a Duna-partot: szórakoztató negyed, lakások épülnek, jachtokat is fogadni tudnak

2020-ig teljesen átalakul a Duna-part a Millenniumi emlékműtől délre eső része: az egykori gyártelep helyén szabadidőközpontot, páratlan panorámával rendelkező sportcentrumot alakítanak ki. A motorcsónakkal, jachttal érkezők számára is kínálnak szolgáltatásokat, valamint magánberuházások révén a terület szomszédságában társasházat építenek, és egy étterem is működik majd. 


Úgynevezett barnamezős - azaz meglévő, de felhagyott ipari terület rehabilitációjával megvalósuló - beruházás révén három év alatt teljesen megújul az egykori Selyemgyár és a volt Temaforg vállalat által használt terület.

Amint arról Szekó József, Mohács polgármestere tájékoztatta lapunkat, a mintegy 1,1 milliárd forint uniós forrás bevonásával megvalósuló fejlesztés két ütemben, várhatóan 2020 végére készül el.

Az első ütem során az egykori Selyemgyár, míg a második a volt Temaforg vállalat használaton kívüli épületeit érinti. Az önkormányzat tulajdonát képező, egy hektárnyi terület jelenlegi formájában nem illeszkedik a városközpontba, mindkét terv célja, hogy a leromlott épületek és közvetlen környezetük úgy újuljanak meg, hogy alkalmas legyen közösségi funkciók ellátására.

Az I. ütemben új rekreációs, kulturális és szabadidős városi terület jön létre. Négyszáz ember befogadására alkalmas rendezvénytermet, Innovációs és Technológiai Központot, játszóházat valamint iroda-, üzlet- és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.

A régi gyárépület udvarán szabadtéri rendezvények lebonyolítására is alkalmas szabadidőpark, játszótér illetve senior játszótér létesül.

A beruházás második felében a kihasználatlan toldaléképületeket elbontják, a Tímár utcai kétszintes üzemépületet sportcentrummá építik át.

A földszinten transzformátor helyiség, recepció, öltöző, kültérről is elérhető vizes helyiségek, valamint különböző kereskedelmi és szolgáltató egységek kapnak helyet.

Emellett az épületben a jachttal, motorcsónakkal érkező vízi turisták számára áram- és vízvételi, valamint hulladék elhelyezési lehetőséget is biztosítanak.

Az emeleti részen a páratlan dunai panorámával rendelkező sportcentrum két fallabda pályával és egy multifunkcionális fitneszteremmel fogadja majd a sportolni, kikapcsolódni vágyókat. Az elbontott épületek helyén street workout pályát és aktív szabadidős sportparkot építenek.

Az épületek rekonstrukciója mellett a közterületek is megszépülnek. Egységes burkolt felületek, köztéri műalkotások, utcabútorok és díszvilágítás ékítik majd a környzetet. A közbiztonság javítása érdekében térfigyelő kamerarendszert is felszerelnek.

A beruházás közvetlen szomszédságában két magántőkéből megvalósuló fejlesztésre is sor kerül. Magánbefektetés révén étterem nyílik, a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. pedig társasház építésébe kezdett.

A beruházások eredményeképp a településképet meghatározó Duna-part eddig elzárt területeit újra élettel tölthetik be.

M. B.