Több mint százötven fiatal óriásteknőst engedtek szabadon

2019. március 03. vasárnap 16:08

Több mint százötven fiatal óriásteknőst engedtek szabadon

A Galápagos-szigeteken őshonos, 155 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon az Ecuadortól mintegy 970 kilométerre elterülő szigetcsoport egyik tagján, annak ökológiai regenerálódása érdekében - közölte az ecuadori környezetügyi minisztérium. 

 

 

A szaktárca közleménye szerint a fajba tartozó hüllőket szigorú karanténeljárás után engedték szabadon a csendes-óceáni szigetcsoport szívében fekvő Santa Fe-szigeten. A teknősök betelepítése a sziget ökológiai regenerálódását célzó projekt része. A cél, hogy olyan teknősfajjal népesítsék be újra a szigetet, amely hasonlít a területről több mint 150 évvel ezelőtt kihalt őshonos fajhoz.

Jorge Carrion, a betelepítést végző Galápagos-szigetek Nemzeti Park igazgatója szerint a szabadon engedett teknősök mindegyikét ellátták mikrochippel, ami megkönnyíti az állatok megfigyelését. A szakember szerint a teknősök a szigetcsoport legnagyobb testű növényevői, és szabadon engedésük célja a Santa Fe-szigeten, hogy természetes szerepüket betöltve, a helyi ökoszisztéma „kezelőivé" váljanak, és hozzájáruljanak a faj elterjedéséhez.

A projekt keretében minden évben újabb fiatal teknősöket engednek szabadon a szigeten 2026-ig. „A 2015-ben szabadon engedett első csoport egyedei ma már 10-12 évesek, ami azt jelenti, hogy a következő 5-7 évben várhatóan megkezdik a szaporodást" - mondta Washington Tapia, a kezdeményezés vezetője.

A most szabadon engedett példányokkal csaknem 550-re nőtt a betelepített teknősök száma. A Galápagos-szigetek 1978-ban került fel az UNESCO világörökség listájára.

 

MTI