Székely szabadság napja: kiállunk mellettük

2024. március 10. vasárnap 13:00

Székely szabadság napja: kiállunk mellettük

A székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.


Potápi Árpád János a székely szabadság napja alkalmából felidézte: március 10-én azokra a székely vértanúkra emlékezik a magyarság, akiket 1854. március 10-én a marosvásárhelyi Postaréten kivégeztek. "Ez a nap tisztelgés a nemzeti önrendelkezésért küzdő székely honfitársaink előtt" - mondta.

Hangsúlyozta, a székelyek önrendelkezésének igénye "nem precedens nélküli vágyakozás", az Európai Unióban erre több működő példa létezik, köztük a dél-tiroli osztrákoké és a finnországi Aland-szigetek svéd anyanyelvű lakosaié.

"A szülőföldjén többségben élő székely-magyar közösségnek jogot kell biztosítani saját közérdekű problémáinak megoldására, az önrendelkezés tehát a szülőföldön való megmaradás garanciája" - jelentette ki.

Kiemelte: ha egy nemzeti közösség szabadon megélheti identitását, megőrizheti és gyakorolhatja kultúráját és hagyományait, működtetheti saját intézményrendszerét, az nemcsak az adott közösségnek jó, hanem az utódállamnak is.

Az államtitkár kifejtette, hogy a területi autonómia védettséget, önszerveződést jelent, helyi jogalkotást biztosít, ami mindenkinek jó, és nem irányul senki ellen.

Potápi Árpád János közleményében arra buzdított, hogy minél többen vegyenek részt a Székely Nemzeti Tanács által szervezett vasárnapi rendezvényeken, hangoztatva: a székely szabadság ügye minden magyar közös ügye.

MTI