Szakértők szerint Olaszország megtelt migránsokkal

2017. július 14. péntek 14:30

Szakértők szerint Olaszország megtelt migránsokkal

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint az illegális bevándorlók tengeri mentésével kapcsolatban "nehezen képzelhető el" érdemi megoldás a jogi szabályozás újragondolása, akár új egyezmények megkötése nélkül.

Janik Szabolcsot pénteken az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy az olasz kormány 11 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a Földközi-tengeren mentőtevékenységet végző és a migránsokat az olaszországi partokra szállító civil szervezetek tevékenységének szabályozására. Ez megtiltja, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) mentőhajói líbiai vizekre lépjenek és kötelezővé teszi az NGO-k finanszírozásának nyilvánosságra hozatalát.

Janik Szabolcs jelezte: az elmúlt hónapokban sok vita volt arról, hogy mennyi NGO vesz részt ezekben a műveletekben és mi a szerepük.

Hangsúlyozta: Dél-Olaszországban felmerült, hogy ezek a szervezetek "összejátszanak az embercsempészekkel"; ezek nagyon komoly vádak, ezért álláspontja szerint indokolt, hogy az olasz hatóságok keretek közé szorítsák a működésüket.

Úgy fogalmazott: azok a nemzetközi egyezmények, jogszabályok, amelyek alapján az olasz parti őrségnek vagy a Frontexnek, az európai határ- és partvédelmi ügynökségnek vészhelyzetben segítenie kell, "nem alkalmasak a mostani helyzet kezelésére". Véleménye szerint Olaszországban elkezdődött ezeknek a kereteknek az újragondolása, mivel az ország "megtelt".

Janik Szabolcs kitért arra is, hogy Olaszországba jelenleg leginkább fekete-afrikai bevándorlók érkeznek illegálisan, és vélhetően 30-40 százalékuk lesz jogosult menekültstátuszra, a többiek - tette hozzá - gazdasági okból hagyják el hazájukat.

MTI