Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas

2019. augusztus 25. vasárnap 14:00

Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas

A bolygó legnagyobb összefüggő esőerdő rendszere az Amazonas. A Föld teljes édesvíz készletének 20 százalékát, és az állatfajok 10 százalékát rejti ez a vidék. A szén-dioxid megkötés miatt nagy kiterjedésű területei teszik a Föld tüdejévé - hangzott el az M1 Világ című műsorában. 

 


Egy évvel ezelőtt a latin-amerikai törzsek vezetőinek összefogásával létrejött egy átfogó környezetvédelmi terv Bogotában, melynek értelmében az Amazonas-medence Magyarország méreténél hétszer nagyobb, 600 ezer négyzetkilométernyi területe vált védetté.

Az amazonasi Konföderáció tagjai között szerepel Brazília, Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Peru, Suriname és francia Guyana, de az ügyet az ENSZ is felkarolta.

És, hogy miért kell ilyen méretű összefogás az Amazonas-medence megmentésért?

„43 éve az Amazonasért dolgozom, azóta egy Franciaországnál is nagyobb területről irtották ki az erdőt. A brazil Amazonas mérete körülbelül Nyugat-Európáéhoz mérhető. A biológiai sokszínűség pedig nemzetközi ügy" - közölte Philip Fearnside kutatóprofesszor.

Nemzetközi ügy és helyi ügy is egyben. Hiszen azon kívül, hogy az erdőirtás
az egész Földet veszélyezteti, az itt élő törzsek élete is emiatt forog kockán.

A civilizáció nemcsak betegségeket, de az illegális, garázda portyázókat is elhozta az érintetlen vidékre. A szuruik civilizációval való érintkezése után mindössze 8 év telt el, és elkezdték építeni az újabb csapásokat hozó BR-319-es országutat. Az elmúlt évtizedek másik pusztító tevékenysége az állattartás.


Az erdőirtás nyolcvan százalékáért ugyanis a szarvasmarhatartás a felelős. Jair Messias Bolsonaro brazil államfő szerint talán épp az agrárgazdaság segíthet Brazíliának elindulni a pozitív növekedés felé.

„Sokáig a szarvasmarhaipar foglalta el a vidéket és ez a tevékenység volt felelős az erdőirtás jelentps részéért is. Körülbelül egy tehén jutott egy hektárra, tehát nem volt túl sok állat, így a termelés sem volt magas" - mondta Ian Thompson, az Amazonas program vezetője.

Újabb veszélyt jelent az Amazonasra, hogy a vészjósló tények ellenére idén megháromszorozódott az erdőirtás. A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet műholdas megfigyelő rendszerének mérései alapján a tavaly júliusban észlelt 597 négyzetkilométerrel szemben idén 2255 négyzetkilométernyi erdőterület kiirtását észlelték.

Az erdőirtás felgyorsulásáért a kutatók és a környezetvédők Bolsonaro teszik felelőssé. Bolsonaro tagadja a vádakat és hazugsággal vádolja Brazília űrkutatási intézetét.

Az államfő még kampányában ígéretet tett arra, hogy segíti majd az esőerdő területére tervezett mezőgazdasági beruházásokat. Egyik első intézkedése az volt, hogy lehetőséget adott a mezőgazdasági minisztériumnak, hogy ha úgy akarja, megszüntethesse az Amazonas-medence esőerdőinek a védettségét.

Képünkön: a Mato Grosso brazil szövetségi állam tűzoltósága által közreadott kép a Chapada dos Guimaraes nemzeti parkban pusztító erdőtűzről (Fotó: MTI/EPA/Mato Grosso tűzoltósága)

 

MTI