Német bíboros: vannak, akik új pápaválasztásban bíznak

2019. január 19. szombat 11:40

Német bíboros: vannak, akik új pápaválasztásban bíznak

Katolikus körök az egyházon belüli szexuális visszaélések problémáját Ferenc pápa ellen akarják fordítani új pápaválasztásban bízva Walter Kasper német bíboros szerint. A bíboros a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozott pénteken. 

 

Walter Kasper kijelentette, vannak katolikusok, Ferenc pápa "ellenségei", akik felelőtlen magatartással, másik egyházfőt akarnak. Ehhez új pápaválasztás kell, ezért a visszaélések ügyét "használják ki, hogy Bergoglio pápaságát romba döntsék".

A német bíboros, a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács volt elnöke, nemzetközi hírű teológus azt mondta, vannak, akik egy új konklávéval nekik kedvező egyházfő megválasztását akarják elérni.

"Mindenki látja, mi történik (..) egyesek (Ferenc pápa) tanítását, mások a szociális kérdésekről, szegénységről, migrációról, kapitalizmusról alkotott véleményét vitatják, és a konzervatív (bírálók) mellett létezik egy progresszív ellenzék is, olyan katolikusok, akik egyebek között arra számítottak, hogy pappá szenteli a nőket" - fejtette ki Kasper bíboros.

Megjegyezte, hogy minden pápa szembesült kritikákkal, de Ferenc pápával szemben minden korábbinál erősebb az ellenállás.

Walter Kasper emlékeztetett, hogy Ferenc pápa február 21. és 24. között püspöki tanácskozást hívott össze a Vatikánban a kiskorúak védelméről, vagyis a papok elkövette szexuális visszaélések megelőzéséről és az ezzel szembeni fellépésről.

A bíboros szerint ez a találkozó lesz Ferenc pápa pápaságának egyik "legkényesebb" fázisa, mivel - tette hozzá - az egyházfő ellenlábasai, az Egyesült Államokbeli konzervatív szárnytól kezdve, éppen emiatt támadják a leginkább.

Kasper bíboros hangsúlyozta, az egyházat nem lehet megdönteni, de egyes katolikusok "felelőtlen" magatartása zavart okozhat a hívőkben is.

Ferenc pápa talán a világ egyetlen erkölcsi tekintélye, akit az egyház határain kívül is meghallgatnak és tisztelnek, és a világnak szüksége van erre az erkölcsi tekintélyre - jelentette ki Kasper bíboros.

Az egyház élére 2013-ban megválasztott Ferenc pápához 2015 októberében bíborosok csoportja nyílt levelet intézett az akkor kezdődő püspöki szinódus módszereit bírálva.
2016 novemberében négy bíboros szintén nyílt levélben fejtette ki kétségeit a szinódust követő A szeretet öröme (Amoris laetitia) kezdetű apostoli buzdítás pápai tanításaival kapcsolatosan.

Tavaly augusztusban és szeptemberben Carlo Maria Vigano érsek, volt washingtoni nuncius, közölt dossziét, majd újabb dokumentumot többek között arról, hogy szerinte Ferenc pápa tudott az egykori washingtoni bíboros elkövette szexuális visszaélésekről.

A 85 éves Walter Kasper bíboros Ferenc pápa hívének számít. A 2015-ös, a családról rendezett szinóduson Ferenc pápa a német bíborost bízta meg a püspöki tanácskozás megnyitásával, ami az egyházfővel való összhangot bizonyította.

MTI