Nem enyhül a járvány Horvátországban és Szlovéniában

2020. december 16. szerda 18:30

Nem enyhül a járvány Horvátországban és Szlovéniában

Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, Horvátországban ráadásul minden eddiginél több beteg hunyt el az elmúlt egy napon - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből. 

 

 

Szlovéniában legkésőbb csütörtökig, Horvátországban a hét végéig döntenek az újabb korlátozások bevezetéséről az ünnepek időszakára.

A szlovén kormány szerdán este ülésezik, és várhatóan meghosszabbítja a november 16-án kihirdetett járványhelyzetet, amely csütörtökön jár le. Újabb szigorításokat is terveznek december 24-től január 4-ig. Az eddigi információk szerint a létszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek kivételével minden nyilvános intézményt bezárnak.

Tomaz Gantar egészségügyi miniszter arra kérte a munkáltatókat, hogy erre az időszakra küldjenek minden dolgozót kollektív szabadságra.

A kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2107-tel 100 389-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 39 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2190-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1251-en vannak kórházban, 211-en intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 32 százalék.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3327 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 183 045-öt. Az elmúlt napon rekordszámú, 92 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2870-re emelkedett. Kórházban 2907 beteget ápolnak, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. A pozitív tesztek aránya 29,21 százalék.

Meg nem erősített hírek szerint az ünnepekre a tavaszihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be az országban. Nem lehet majd elhagyni azt a megyét vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik valaki.

MTI