Modenai a legjobb olasz étterem, a toszkán borok a csúcson
2011. október 08. szombat 16:24

A Massimo Bottura vezette Osteria Francescana modenai étterem (képünkön) érdemelte ki idén is a legtöbb pontot az Espresso olasz gasztronómiai kalauz ítészeitől.
Olaszországban idén is kiosztották a legjobb éttermeknek és a legjobb boroknak járó szakmai elismerést. A hagyományok szerint csillagokkal, fakanalakkal, poharakkal osztályozzák az itáliai ételeket-italokat. Az olasz éttermeket osztályozó Espresso 2012 2700 vendéglátóhelyet tüntetett ki, ebből huszonegy érdemelte ki a legjobbaknak járó három szakácssapkát.
A legtöbb kiváló étteremmel Lombardia, Piemonte és a déli Campania tartomány büszkélkedhet. Massimo Bottura modenai étterme tavaly is az első helyen végzett.
Az olasz borokat többféleképpen bírálták: a borkalauzok között a Slow Food mozgalom kézikönyve a területhez kötődő és a környezetet tisztelő pincék palackjait díjazta. A Gambero Rosso a technológiával szemben az egyszerűséget méltatta, az Espresso jó és rossz bor kategóriában osztályozott, a legteljesebb listát pedig az olasz sommelier szövetség (AIS) állította össze.
A nyertesek tekintetében viszont nem volt különbség, mindannyian ugyanazt a négy vörös bort - Barolo Monfortino Riserva 2004 (Giacomo Conterno), Brunello di Montalcino 2006 (Cerbaiola-Salvioni), Bolgheri Sassicaia 2008 (Tenuta San Guido) és Primitivo di Manduria Es 2009 (Gianfranco Fino) - kiáltották ki legjobbnak. Egy piemonti, két toszkán és meglepetésre egy pugliai bor, utóbbi harmincöt eurós árával is eltér a nyolcvan-háromszáz euróért kapható többitől.
Sárközy Júlia/MTI, Róma
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Fagy, köd, ónos szitálás: ez vár ránk...
- Elindult a vasárnapig tartó...
- Karambol Bólynál: egy ember beszorult...
- Letért az útról és felborult egy autó...
- Így alakulnak a fenyőfaárak az idei...
- Megvannak az adatok, rengetegen...
- Kocsis Máté Mohácson: a választások...
- Áramot vezetett egy pécsi fémkapuba -...
- Mohácsi kisfiú, Mufics Máté nyerte a...
- Első jelentkezőit várja a PTE...

